Ejerboligerne er i gennemsnit steget 15 pct. det sidste år, og sommerhusene er steget endnu mere. Boligejere bliver ved med at blive rigere – uden at løfte en finger.

Den udvikling må tæmmes. Priserne på ejerboliger kan ikke forsætte med voldsomme prisstigninger.

Det vil betyde, at vi styrer ind i en usikker situation som for eksempel finanskrisen i nullerne. Det bliver næsten umuligt for nye boligkøbere at komme ind på boligmarkedet og de fleste købere bliver udelukket fra storbyerne. Risiko for en ny boligboble rykker nærmere.

Prisstigningerne sker som naturlig følge af samfundets udvikling, som for eksempel, hvis der dukker en metro op uden for sin hoveddør. Sådan har det altid været. Det nuværende lave renteniveau skubber ligeledes på udviklingen af stigende priser.

Opgaven består i at sikre en vis balance på boligmarkedet, så de fleste danskere har råd og mulighed for at være på ejerboligmarkedet.

Redskaberne til at begrænse prisstigningerne er kendte og upopulære; Afdragsfriheden på lån annulleres eller begrænses væsentligt, reduktion af rentefradraget eller beskatning af gevinsten efter boligsalg.

Uanset hvilke redskaber der sættes i spil, så skaber det utryghed. Men hellere ansvarlig økonomisk politik end nullernes laden stå til og oppustning af boligboble.

John Wennerwald
Regions- og byrådsmedlem for Socialdemokratiet

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.