Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at flygtningesituationen er helt ekstraordinær i øjeblikket. Ikke bare her i Solrød Kommune eller i Danmark men i hele verden omkring os. Vi har ikke oplevet flere flygtninge siden Anden Verdenskrig, og systemer og samfund sættes under pres over hele Europa. Det er alvorligt, og det er på mange måder foruroligende.
Medierne flyder dagligt over med nye historier om de mangle flygtninge, og partier fra højre til venstre står i kø med forslag til stramninger og lempelser og tester hinanden og folkestemningen i voldsom grad.
Man kan jo mene mange forskellige ting om situationen – og ikke mindst om årsagen til udfordringerne – men der er under alle omstændigheder ikke noget, der tyder på, at eksempelvis krigen i Syrien stopper lige med det samme, og derfor kan vi lige så godt indstille os på, at det er noget, vi skal tale om meget længe endnu.
81 nye asylansøgere til Solrød
Det er op til regeringen og politikerne på Christiansborg at lægge de overordnede linjer for Danmarks indsats under flygtningekrisen. Hvor mange flygtninge skal vi tage imod, hvor længe skal de være her, og ikke mindst hvor i landet skal de placeres. Det har Solrød ikke indflydelse på.
Her i Solrød Kommune skal vi – ifølge de seneste tal fra staten – tage imod 81 asylansøgere her i 2016. Det kan vi altså ikke lave om på, selvom vi skulle være utilfredse med det. I øvrigt skal det ses i den sammenhæng, at kommuner i hele landet skal tage imod samlet set 17.000 asylsøgere. Det er en bunden opgave, som hele landet skal være med til at løse.
Tag godt imod dem
Og derfor er min vigtigste pointe egentlig her, at når nu opgaven er, som den er – så skal vi sammen sørge for at få det til at glide så let som muligt. Vi skal tage godt imod flygtningene, og vi kan i det mindste få dem til at føle sig nogenlunde hjemme i den tid, de skal være her.
Derfor bliver jeg simpelthen så glad, når jeg i de lokale medier eller på Facebook kan se og læse om, at lokale borgere her fra kommunen samler tøj eller legesager eller køkkenudstyr og andre brugbare ting ind til flygtningene.
Jeg synes, det vidner om et lokalsamfund, der påtager sig et civilt ansvar, og jeg synes, vi kan være utroligt stolte af indsatsen. Selvfølgelig har det offentlige – fra stat til kommuner – et ansvar for at få tingene til at glide og for at sætte nogle rammer, men det er først, når samfundet selv tager ansvar og gør en forskel, at der virkelig sker ting og sager.
Stor ros til alle dem, der har hjulpet på den ene eller den anden måde. Jeg har stor respekt for jer!
Morten Scheelsbeck
Journalist
Solrød Strand