Et vandværk skal ikke tjene på drikkevand. Det er et godt gammelt princip, som SKAT nu har skabt tvivl om ved at hæve skatten på de store vandværker. Det harmonerer slet ikke med det politikkerne lovede, da vandsektorloven blev vedtaget.
Det var konklusionen på det stormøde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) i dag holdt på Fyn.
De private vandforsyninger diskuterede de betingelser, som SKAT har lagt til grund, når et vandværk skal værdiansættes. Det er grundlaget for beskatningen. Det er et politisk spørgsmål, og det skal behandles som sådan, og ikke i et miskmask af skattetekniske regler, som SKAT bruger, og som ikke giver mening.
”Det er tvingende nødvendigt, at politikerne nu indser, at det ikke kan være rigtigt, at vandvandværker skal bruge så mange penge til advokater og revisorer for at blive rigtigt værdiansat”, siger landsformand Ole Wiil, derfor skal politikerne medtage spørgsmålet nu, hvor vandsektorloven er til forhandling.
FVD støtter helt op omkring søsterorganisationen DANVA, der overvejer at prøve spørgsmålet ved domstolene, hvis problemet ikke løses politisk. Begge foreninger er helt enige om, at politikkerne nu må vågne op, så spørgsmålet kan blive ordentligt belyst, inden ændringerne af vandsektorloven behandles i Folketinget.
Vandsektorloven skal revideres nu. De private vandværker, som er omfattet af loven, og som derfor er underlagt lovens krav om effektiviseringer, arbejder helt overordnet på at blive løftet ud af loven. En undersøgelse fra foråret viste helt klart, at det billigste drikkevand leveres fra de private forbrugerejede vandværker. Derfor bør de private tages helt ud af loven.