Solrød Kommune er forpligtet til at integrere et markant stigende antal flygtninge, og leder med lys og lygte efter egnede midlertidige boliger.
For fem år siden – i 2009 – modtog Solrød Kommunes ni voksne flygtninge. I år meldte Udlændingestyrelsen oprindeliget ud, at Solrød skulle modtage 24, men tallet viser sig at stige til op til 36.
Det betyder, at der er kommet et betydeligt pres på kommunens midlertidige boliger, og der er behov for akut udvidelse af antallet af midlertidige boliger.
Flygtningene, der kommer til Solrød, bor i øjeblikket på asylcentre, men er nu blevet godkendt til en tre-årig integrationsperiode i Danmark. De skal bo i kommunen i alle tre år, og hjælpes til at lære dansk og komme i arbejde.
Boligerne rækker ikke
Solrød Kommune har 24 midlertidige boliger fordelt ud over kommunen, men da det ikke rækker, har kommunen været nødsaget til at indlogere nogle flygtninge på et vandrehjem, fortæller formand for Social-, sundheds- og fritidsudvalget Ivar Haugaard-Hansen:
– Det er både en dyr og uhensigtsmæssigt løsning. Derfor leder vi med lys og lygte efter andre muligheder. Vi er fuldt ud klar over, at etableringen af flygtningeboliger har stor betydning for det omkringliggende samfund, men vi skal huske på, at Solrød, som alle øvrige kommuner, skal deltage i opgaven med at hjælpe disse mennesker, der er på flugt fra deres hjemland, siger Ivar Haugaard-Hansen
Bolig i Havdrup
I Havdrup har politikerne sat et arbejde i gang med at få udarbejdet en lokalplan for den tidligere børnehave Solbo, så bygningen og de omkringende bygninger fremadrettet kan bruges til boliger. Lokalplanen er endnu ikke færdigbehandlet, men fordi arbejdet er sat i gang, giver loven mulighed for en dispensation, så bygningen allerede nu kan omdannes til midlertidige boliger for seks flygtninge. Dispensationen er i nabohøring i øjeblikket. Byrådet skal på det næstkommende byrådsmøde behandle en sag om bevilling til indretningen af Solbo.
Vil du leje en bolig ud?
Men selv med de seks midlertidige boliger i Solbo kommer kommunen til at mangle boliger, så hvis der er nogen, der har en bolig eller et værelse, de vil leje ud for en periode, så kan man henvende sig til kommunen.
Solrød Kommune har ved udgangen af 2014 omkring 100 voksne flygtninge og familiesammenførte boende i kommunens samt 66 familiesammenførte børn, som i løbet af en tre-årig periode skal integreres i det danske samfund.
Hvis du vil leje en bolig ud, kan du kontakte Camilla Petersen: mail cpe@solrod.dk, tlf: 5618 2135.
Læs mere om udfordringen med at skaffe midlertidige boliger til flygtninge