Alle tre folkeskoler i Solrød Kommune afholder i denne uge Naturuge, som er en temauge med aktiviteter og projekter med fokus på naturen.
I denne uge er ordet ‘natur’ klistret overalt på skoleskemaet på alle tre folkeskoler i Solrød Kommune. Munkekærsskolen, Havdrup Skole og Uglegårdsskolen sætter nemlig fokus på naturen i denne naturuge, hvor alle årgange har forskellige aktiviteter og projekter, de arbejder med i løbet af ugen.
Et af de helt store projekter er Masseeksperimentet, som er verdens første nationale kortlægning af plastforurening. 57.000 elever rundt omkring i hele Danmark indsamler plast over en bestemt strækning, sorterer det i forskellige kategorier og indberetter deres fund til forskerne bag projektet. Eleverne i 6.c på Uglegårdsskolen er en af de mange klasser i Solrød Kommune, der deltager.
Klassen cyklede ud til Jersie Strandpark, hvor de opsamlede skrald fra træbroen og 240 meter i retningen mod parkeringspladsen. Iført handsker og med pincetter i hænderne drog eleverne på affaldsjagt i området, lige så snart deres lærer havde sagt ‘go’. Der gik ikke mere end et par sekunder, før de første elever bukkede sig ned for at samle en håndfuld cigaretskodder op.
Eleverne fandt alverdens mærkeligt affald i området, blandt andet et cykeldæk, en si og en champagneflaske, og det gav stof til eftertanke hos eleverne.
“Hvorfor ligger det her ude? Altså hvordan kan man efterlade en si?” spurgte en elev undrende sine klassekammerater.
“Jeg finder virkelig mange ting, som jeg ikke forstår, hvordan man kan efterlade,” fortalte en anden elev, mens han fortsatte jagten på affald.
Nu skal eleverne tilbage til skole og sortere affaldet i 22 kategorier som fx bæreposer, gummi, net, engangsbestik osv. og rapportere, hvor mange stykker affald, de har i hver kategori. Resultatet af Masseeksperimentet bliver offentliggjort i en rapport i januar 2020.
De oversete neglebånd
Det er ikke kun store landsdækkende projekter, som Masseeksperimentet, der er på skemaet i løbet af ugen. Lærerne har arrangeret både små og store aktiviteter, som skal lære eleverne om naturen. I 6.b på Uglegårdsskolen har de blandt andet fokus på god håndhygiejne.
For et stykke tid siden fik eleverne i 6.b nemlig undervisning i god håndhygiejne, da de snart skal lave mad til nogle af de yngre elever på skolen. Men hvor gode var de egentligt blevet til at vaske hænder?
Eleverne fik en særlig creme, som de skulle smøre hænderne godt ind i. Cremen er særlig, fordi den ikke kan ses med det blotte øje, men når du lyser med UV-lys, kan du se cremen. Når eleverne havde smurt hænderne godt i creme, skulle de vaske hænderne efter de anvisninger, de havde lært. Først vand, så sæbe, gnide grundigt, skylde sæben af og slutligt tørre hænderne.
Når eleverne fik lyst deres hænder med UV-lyset, kunne de så med egne øje se, hvor godt de havde vasket deres hænder. Stort set samtlige elever blev overrasket, fordi de hver især havde et område, de havde overset.
“Ej, se lige mine negle!” udbrød en af eleverne, da hun så hvor meget creme, der stadig sad omkring hendes negle. Netop neglene og neglebåndene var et område, som mange af eleverne blev overrasket over, at de havde overset, men de lovede at være ekstra opmærksomme på det næste gang.
Naturugen afholdes på alle tre folkeskoler i Solrød Kommune hver andet år.
Kilde: Solrød Kommune