Af Marianne Due
Der var topkarakter til slagterlærlingen Signe Jensen fra SuperBrugsen Havdrup, da hun for nylig bestod sin svendeprøve
”Husk I alle er ambassadører for vores fantastiske gourmetslagter-fag – bær jeres bowlerhat med stolthed.”
Sådan skrev Danmarks Slagteriskole ZBC for nylig på facebook, da den sidste svendeprøve inden sommerferien var afsluttet, og der er en af de 14 elever, der kan være særlig stolt over sit resultat. Det er Signe Jensen fra SuperBrugsen i Havdrup. Hun sluttede nemlig som den eneste med en flot sølvmedalje og er nu uddannet gourmetslagter med speciale i delikatesse.
Når man skal til svendeprøve på slagteriskolen, så begynder den tidligt om morgenen kl. 07.30, hvor eleverne trækker en ukendt opgave inden for fire forskellige discipliner. Prøven skal være afsluttet kl. 16, hvor eleverne får at vide, om de har bestået eller ikke.
Signe lavede et tapasbræt, hvor hun brugte sine kreative evner til bl.a. at lave en lækker cremet pesto, hvor parmasanosten var skiftet ud med salatost og en humus smagt til med soltørrede tomater.
– Man skal lave så mange ting som muligt fra bunden, og jeg havde en god fornemmelse i løbet af prøvedagen. Andre gange har jeg altid tænkt, at der var noget, jeg kunne have gjort bedre eller lavet om men ikke denne gang, fortæller Signe Jensen.
Prøvedagen slutter samme aften, når der overrækkes svendebeviser, og først der får eleverne at vide, om de har bestået, bestået med ros, bestået med bronzemedalje, sølv eller guld.
– Vi blev kaldt op i rækkefølge. Først var det dem, der havde bestået, så dem, der havde fået ros, og da de kom til bronzemedaljerne, var jeg ikke kaldt op endnu, fortæller Signe Jensen, der endte med at sidde tilbage til sidst.
– Jeg havde ikke forventet noget men haft den tilgang, at det kunne være fedt, hvis det kunne lade sig gøre at slutte godt. Da jeg gik op, vidste jeg ikke om det også var en bronzemedalje, og så blev det sølv. Det er vildt, og det havde jeg aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, lyder det.
Svendeprøven blev fejret med en tre-retters festmiddag på slagteriskolen og hjemme i SuperBrugsen i Havdrup er Signe også blevet anerkendt på butikkens facebookside, hvor både venner og faste kunder har ønsket tillykke.
Det med at blive slagter var dog ikke en del af drømmene, da Signe Jensen var barn. Fra hun var helt lille, var det nemlig planen at uddanne sig til pædagog og blive dagplejemor, men det ændrede et fritidsjob i delikatessen hos SuperBrugsen i Hvalsø, hvor hendes daværende mester opfordrede hende til at gå efter gourmetslagteruddannelsen, fordi han kunne se, at hun kunne noget særligt.
– I vores speciale lærer vi både at skære kød og får en forståelse for, hvad de forskellige stykker kød kan bruges til, så vi kan vejlede kunderne, men vi skal også være kreative, forklarer Signe Jensen og fortsætter:
– Jeg kan sindssyg godt lide at være kreativ, pynte ting af og skabe blikfang, så varerne ser ud af noget, og kunderne får lyst til at købe dem eller at finde på nye retter.
Og alt det får kunderne i SuperBrugsen Havdrup fortsat glæde af, for Signe Jensen er blevet fastansat som butikkens nye gourmetslagter.