Stærkt stigende medicinudgifter har bragt økonomien i Region Sjælland under voldsomt pres. Som et første skridt til at bringe balance på næste års budget vedtog Regionsrådet her til aften besparelser på 165 millioner kroner. Enhedslisten stemte imod forslaget.
Svære drøftelser uden enkle løsninger. Sådan karakteriserer regionsrådsformand Jens Stenbæk processen, da Regionsrådet i dag skulle finde besparelser for i alt 165 millioner kroner.
– Vi har bedt sygehusene om at finde besparelser for to procent på næste års budget. Her har vi i Regionsrådet modtaget et solidt og gennemarbejdet oplæg, som gør, at besparelserne kan gennemføres så skånsomt og fornuftigt som overhovedet muligt. Men vi kommer til at afskedige medarbejdere, og det gør naturligvis ondt, siger Jens Stenbæk.
I alt forventes 375 stillinger at blive nedlagt ved naturlig afgang, vakante stillinger og afskedigelser. Der bliver således ikke tale om 375 fyringer.
– Som det ser ud nu, bliver der tale om cirka 125 varslede afskedigelser. Men vi forventer, at tallet kommer endnu længere ned, når processen med omplaceringer går i gang på sygehusene, siger Jens Stenbæk.
Han erkender, at det – uanset det præcise antal afskedigelser – er svært at gennemføre besparelser i den størrelsesorden, uden at patienterne mærker til det.
– Jeg håber, at vi med omlægninger og effektivisering kan levere den samme service til vores borgere. Men det kan ikke udelukkes, at der i en omstillingsperiode vil være længere ventetid til behandling på nogle områder, og at omsorg og service til vores borgere ikke vil være præcis den samme.
Samlet besparelse på 290 mio. kr
Foruden de 165 millioner kroner skal næste års budget slankes med yderligere mindst 125 mio. kr. Altså en samlet besparelse på i alt 290 millioner kroner som politikerne finder på budgettet i forbindelse med en proces, der løber frem til 7. oktober.
Det store hul i budgettet skyldes især en kraftig stigning i udgifterne til medicin. Medicinudgifterne udløser næste år en ekstraregning på mindst 335 millioner kroner. Derudover er der også store stigninger på såkaldt ”vanskeligt styrbare områder”, for eksempel udgifter til respiratorpatienter og til behandling af patienter uden for regionen.
Med den netop indgåede økonomiaftale mellem regionerne og regeringen får Region Sjælland tilført godt 230 millioner kroner ekstra. Men det er penge, som Region Sjælland hele tiden har haft som forudsætning at få tilført. Derfor ændrer beløbet heller ikke på behovet for besparelser.
Langtidsholdbar løsning på medicinudgifter
Jens Stenbæk peger på behovet for at finde en langsigtet løsning med de stigende medicinudgifter.
– På længere sigt er vi simpelthen nødt til at kigge på medicin på en helt anden måde. I andre lande sætter man en maksimalpris på, hvor dyr en behandling må blive, og det bliver vi også nødt til at se på, når vi prioriterer inden for sundhedsvæsnet. Det haster med at finde en langtidsholdbar løsning på de stigende medicinudgifter.