Bagermester Jens Rasmussen kender ikke til fornemmelsen af at sætte uret på snooze og lige sove lidt længere, når vækkeuret ringer en time efter midnat. Han er klar ved første ring, så han klokken 01.45 kan tage arbejdstøjet på og slå op til de første brød i bageriet i SuperBrugsen i Havdrup.
– Mit arbejde er min hobby, så jeg ser det ikke som noget træls, når jeg skal op og på job. Det er jeg selvfølgelig heldig med. Jeg er ganske enkelt glad for mit arbejde, og jeg nyder helt vildt at være i bageriet. Det er nok også derfor, at jeg ikke holder så meget ferie, siger Jens Rasmussen, som har været bagermester i SuperBrugsen i syv år.
Den lokale bagermester har prøvet at arbejde i både store og mindre virksomheder, før han kom til Havdrup.
– De skæve mødetider har jeg levet med, siden jeg for 41 år siden begyndte i bagerfaget og trives med det, fortæller han.
Stor opbakning
Bagermesteren fra Havdrup giver kunderne en stor del af æren for, at job og fritid smelter sammen på så fin en måde for ham.
– Havdrup er en super by. Den store opbakning, der er fra borgerne i lokalområdet til at handle i bageren, er en kæmpe motivationsfaktor og i det hele taget, at borgerne bakker så flot op om butikken og arrangementerne.
Det er ligegyldigt, om det er sommerfest eller gourmetaften. Det er også dejligt, at der fra uddeler og bestyrelse er stor tillid til den måde, som jeg sammen med de andre svende, driver bageriet på, siger han, som også godt kan lide at eksperimentere.
– For eksempel i forbindelse med dagene op til fastelavn, der havde vi selvfølgelig de traditionelle fastelavnsboller, men vi kunne også tilbyde en fastelavnsbolle med smag af bananasplit den ene dag og den næste var der en med Bailey i fromagen. Det er sjovt at gå og udvikle, og kunderne tager godt imod, smiler Jens Rasmussen.
– Det gode ved bagerfaget er, man kan se resultatet dagen efter, og det gør det spændende. Er kagerne solgt eller skal vi smide ud. Heldigvis er der en del, der kan bruges til at lave romkugler af, hvis der er kager tilbage, fortæller han og understreger, at de faktisk har meget travlt i bageriet.
Sagen om romkugler gjorde bageren kendt
Lige præcis en sag om romkugler i begyndelsen af september sidste år gjorde bagermesteren fra Havdrup landskendt, da han endte på forsiden i både landsdækkende og lokale medier. Romkuglesagen fik samtidig trafikken til at eksplodere på SuperBrugsens Facebook-side, som gik fra at have 9.500 følgere til på få dage at vokse til 25.000 følgere, som er holdt ved siden.
– Jeg lagde en video på SuperBrugsens Facebook-side, hvor jeg lidt for sjov fortalte om, at jeg havde spist romkugler, siden jeg gik i 9. klasse, og jeg havde aldrig haft en sygedag. Det blev for meget for en, der følger siden, og vedkommende anmeldte mig til Fødevarestyrelsen. Jeg blev beskyldt for at give udtryk for, at romkugler var sundhedsfremmende. Jeg blev overrasket over, at vi blev kontaktet af Fødevarestyrelsen. Den ville heldigvis ikke gå videre med sagen. Det er jeg glad for. Det var først og fremmest for sjov. Jeg er vild med romkugler, og så havde der været noget brok, da nogen havde spurgt, om romkugler var gulvopfej. Jeg ville understrege, at der ikke var taget noget fra gulvet i mine romkugler, forklarer bagermesteren, som siden den sag har fået endnu flere, som følger med.
Den berømte video om romkugler og de opfølgende har fået flere end 700.000 visninger og vildt mange kommentarer.
– Det er dejligt med kommentarer til vores videoer, men jeg gider ikke uordentligt sprog. Jeg læser alle kommentarer, der kommer til en video op til en uge efter. Man kan skrive sin egen holdning og huske den gode tone, siger Jens Rasmussen, som fortæller, at bageriet i SuperBrugsen har lagt videoer op de seneste tre år med gode tilbud og fif til kunderne.
– Det fokus, der kom på vores bageri med sagen om romkugler, har faktisk været godt. Udover flere følgere på vores Facebook-side, så har det også betydet en øget omsætning for bageriet, siger bagermesteren, som også gerne deler ud af sin viden om bagning.
– Jeg laver også kurser om, hvordan kunderne selv bager rugbrød, napoleonshatte, havregrødsbrød eller noget andet. De videoer er også meget populære. Ofte har jeg tid til at gøre det på mine fridage. De daglige videoer med nyt til kunderne tager kun et par minutter, derfor kan vi håndtere det, så det ikke går ud over produktionen, forklarer Jens Rasmussen, som er glad for, at den nye konditor Rasmus Pape Selsing også gerne vil være med foran kameraet.
– Det er vores indtryk, at folk er glade for videoerne. Det nyeste er fredagssang, hvor svendene og jeg synger vores budskab ud. Det lyder ad helvede til, men budskabet er godt nok, griner bagermesteren.
Af Helle Midskov, Viborher.dk