Byrådet går et spændende efterår i møde
For lidt over et halvt år siden, trådte det nye byråd sammen. Ti eksisterende byrådsmedlemmer blev genvalgt, mens ni nye fandt vej til byrådssalen. Antallet af politiske udvalg blev i den forbindelse udvidet fra tre til fem. I sagens natur er der derfor brugt en del kræfter her i det første halvår, på at onboarde de nye byrådsmedlemmer, og lære den nye udvalgsstruktur at kende – alt imens at nødvendige beslutninger har skulle træffes, såvel i udvalgene som i byrådet. Vi sagde også farvel til vores kommunaldirektør undervejs, hvilket har gjort at der har været ekstra run på i direktionen, og at enkelte projekter har måtte skubbes af den årsag.
Budgetforhandlinger og ny kommunaldirektør
Jeg mig derfor meget til, at vi her efter sommerferien kan tage hul på en ny politisk “sæson”. Nu hvor vi er igennem introduktionsforløbene, kan vi nemlig i højere grad rette fokus mod de mere strategiske beslutninger.
Vi starter ud med, at lære vores nye kommunaldirektør Nikolaj Weyser Mortensen at kende. Nikolaj kommer med et frisk sæt øjne, som jeg er overbevist over vil være en stor styrke, når byrådet skal omsætte tanker og visioner til konkret handling.
I september og oktober skal byrådet vedtage et nyt budget, der kommer til at danne rammen for det politiske arbejde i 2023. Indtil nu har det nye byråd arvet såvel økonomi som politiske pejlemærker fra det gamle byråd. Mange byrådsmedlemmer ser derfor frem til at i højere grad, at kunne sætte deres præg på de mere langsigtede beslutninger for vores kommune.
Præmisserne for at indgå en budgetaftale, er i år sværere end normalt. Økonomiaftalen som er indgået mellem Regeringen og Kommunernes Landsforening, markerer et kursskifte i dansk økonomi. I de kommende år kommer det offentlige til at lette trykket på speederen, og også lokalt i Solrød Kommune, får det betydning for os. Vi ser derfor ind i en række nødvendige prioriteringer, af de anlægsprojekter som allerede er planlagt. Jeg er dog optimist, og tænker at byrådet vil tage ansvaret på sig, og selvom at der skal sluges en kamel eller to undervejs.
Seniorboliger, friplejehjem og gårdbørnehave
Selvom at de økonomiske rammer er pressede, betyder det ikke, at byrådet kommer til at kede sig hverken i 2023, eller i de kommende år. Der er nemlig stadig en række visionære projekter, som kan igangsættes uden at der skal bindes store kommunale summer i projekterne.
Flere seniorboliger, et friplejehjem samt et privat padelcenter, er alle eksempler på projekter som vil skabe stor glæde hos vores borgere, uden at det kommer til at presse de økonomiske rammer.
Personligt glæder jeg mig særligt til at følge processen, hvor gården på Skolevej 70 kan blive omdannet til et nyt pasningstilbud. Netop det projekt rummer nemlig langt mere, end blot at løse et kapacitetsproblem. Med de rette udearealer og den rette pædagogiske profil, er jeg overbevist om, at vi kan skabe et eftertragtet tilbud, som vil kunne give børn og forældre nogle helt nye muligheder for pasning, som ikke er set før i kommunen. Og så gør købet af gården, at vi står til at kunne realisere et pasningstilbud, som både vil komme hurtigere i drift og være billigere i anlæg, end hvis vi havde skulle bygge en helt ny institution.
Den politiske efterårssæson ser derfor på alle måder ud til at blive spændende. Jeg håber at du vil følge med fra sidelinjen, enten her i avisen, på de sociale medier, eller på byrådsmøderne – enten fysisk eller via byråds-tv.
Kilde: Borgmester Emil Blücher