Mange flygtninge har høje uddannelser, som med fordel kan benyttes i det danske samfund. Solrød Jobcenter har i samarbejdet med kursuscentret på Køge Handelsskole sammensat et uddannelsesvejledningsforløb for højtuddannede udlændinge, så de kan komme i gang med arbejde i deres eget felt.
Ti flygtninge, der kun har været i Danmark mellem to og 30 måneder, har fået muligheden for at få vurderet deres uddannelser efter dansk lov og samtidig få lagt en beskæftigelsesrettet plan med fokus på kompetencer og kvalifikationer. Det drejer sig om otte borgere fra Syrien og to fra Iran, med ligelig fordeling af kvinder og mænd. De er mellem 28 og 40 år, og de har uddannelsesmæssige baggrunde så som bachelor, akademisk niveau eller højere. Flere har solid ledererfaring, og en enkelt har så høj uddannelse, at det kun kan sammenlignes med få andre i Danmark. Det er med andre ord arbejdskræfter, som snildt kunne bruges på det danske arbejdsmarked. Kursusforløbet starter torsdag den 11. december og er afsluttet den 13. februar 2015.
”Det er vores indtryk efter visitationssamtalerne, at alle medvirkende er meget interesserede, og de har kvalifikationer og kompetencer til det. I dette projekt vil vi forsøge at sikre, at den viden, som vi har fået lov til at ”låne” ikke bliver omsat til ufaglært arbejdskraft” fortæller Monique Hvelplund, som er underviser på forløbet på Køge Handelsskoles side.
Ny start
”Alle flygtninge er visiteret på Kursuscentret på Køge Handelsskole i november i år sammen med sagsbehandlere fra Solrød Kommune. De har alle hårde baggrundshistorier med i bagagen, men fælles for dem er en massiv vilje og motivation, trods de omstændigheder, som de befinder sig i, til at kunne benytte deres kvalifikationer konstruktivt og fremadrettet,” siger Karen Skipper, projektleder på projektet på Kursuscentret på Køge Handelsskole.
”Deres danskkundskaber er selvsagt svage på grund af kort tid i Danmark (ned til to måneder), men med andre sprogkompetencer forringer dette ikke mulighederne,” siger Monique Hvelplund og fortsætter: ”Undervisningsformen på Køge Handelsskole vil være individuelt tilrettelagt i gruppen og vil blive gennemført trods relativt lave dansk- og engelsk-kompetencer i en kombination af engelsk-dansk og PowerPoint oversættelser løbende på Farsi og Arabisk.”
”Det er et helt nyt og spændende pilotprojekt, vi kaster os ud i sammen med Køge Handelsskole. Projektet er finansieret af Det Lokale Beskæftigelsesråd her i Solrød. Med det vil vi sætte målrettet spotlight på de ressourcer og kvalifikationer flygtninge bringer med fra hjemlandet, så de forhåbentligt kommer til at kunne bruge disse langt mere direkte på det danske arbejdsmarked. Vi oplever generelt, at de flygtninge, vi modtager er meget motiverede for at komme i gang med job eller uddannelse straks, når de er ankommet. Denne motivation skal vi gribe og holde fast i. Det håber og tror vi vil lykkes ved at afklare den enkeltes kompetencer grundigt i samarbejde med Køge Handelsskole. Mon så ikke der er nogle arbejdsgivere, som kan se potentialet og tør give den rette chance? Det er vores forhåbning,” siger Lotte Vandel, leder af Integration i Solrød Kommune.
”På baggrund af uddannelsesforløbet skal alle få mulighed for at kunne benytte deres kvalifikationer og erfaring. De får en plan for at få deres uddannelse omsat efter dansk lov. Målet er at, de får en plan for realistisk beskæftigelse, der kan omsættes i kvalitative ressourcer for og til det danske arbejdsmarked,” siger Allan Corfitsen, som er nyudnævnt chef for Kursuscentret på Køge Handelsskole.
”Dette projekt kan forhåbentlig blive starten på et væld af succeshistorier, som tegner et meget mere nuanceret billede af integration, hvor det enkelte menneske kan forsørge sig selv, sikre livskvalitet og finde en god plads i samfundet – til trods for tragedier og omvæltninger, man har været igennem som flygtning. Hvis man gerne vil vide mere om projektet er man velkommen til at tage kontakt til Karen Skipper på telefon 40 61 69 73 eller e-mail kms@khs.dk,” siger Allan Corfitsen.