Vi mangler billeder fra 70’erne og 80’erne
– Når folk rydder op og sorterer billeder og papirer, så må de meget gerne tænke på lokalarkivet. Vi kan bruge det hele, så vi kan samle så bredt et billede af Solrød som muligt, siger Tonny Lauridsen, som er leder af Solrød Kommunes Lokalarkiv og formand for Lokalhistorisk Arkiv Solrød, og fortsætter: – Folk ved jo godt, hvis de finder noget fra 1930’erne og 1940’erne i gemmerne, så er det spændende for lokalarkivet, men det er det altså også med den nyere historie. Her mener jeg 1970’erne og 1980’erne og faktisk helt frem til i dag. Mange tænker naturligt – ud med det, det kan vi jo huske, men vi vil gerne have gammelt som nyt.
Tonny Lauridsen understreger, at hvis man ikke orker at sortere materialet, så klarer de det på arkivet, når folk afleverer det.
– Jeg husker for et års tid siden, så kom der en borger og satte en stor papkasse og sagde, Min bedstefar er død. I må smide det ud, I ikke kan bruge. Der var billeder, en gammel huslejekontrakt og meget mere. Alt sammen noget vi kunne bruge. Der var så også en død mus og musselort i kassen, men det tager vi bare med et smil, fortæller Tonny Lauridsen.
Selv om væggene allerede er fyldt med mange tusinde bøger, mapper og album og flere arkivskabe er proppet med billeder, så er der plads til meget mere i lokalarkivet, der holder til på 1. sal over Solrød Aktivitets- og Frivilligcenter, Solrød Center 85.
Arkivet vil gerne have et endnu større udvalg, som blandt andet slægtsforskere, foreninger, virksomheder og privatpersoner kan dykke ned i. Derudover ser de frivillige i lokalarkivet det som en vigtig og spændende opgave at udbrede kendskabet til Solrøds historie generelt til unge som ældre borgere i kystkommunen.
Populær facebookgruppe
– Vi driver facebookgruppen ”Solrød – i foto”, hvor jeg poster et nyt billede hver dag klokken syv. Det har vist sig at være en god måde at formidle Solrøds historie på. Der er mange med i gruppen og stor interesse for at debattere, hvad man kan huske fra den tid eller hvor det lå. Der kan vi se, at især Solrøds nyere historie fra 1970’erne og frem får mange til at byde ind. F.eks. var mange med i debatten, da vi lagde billeder op, fra da folk flyttede ind i Litorinaparken, fortæller Tonny Lauridsen, som glæder sig over, at der er så stor en interesse for Solrød og for at dele ud af den viden, som borgerne hver især har om livet i kommunen.
– Vi tager også med glæde imod papirer fra folk f.eks. byggede hus. Måske de har billeder fra det første spadestik til det færdige hus eller de fortsat har den gamle kontrakt fra entreprenøren. Det vil være med til at give et bedre og bredere billede af Solrød, uddyber lederen af lokalarkivet.
Aflevering eller tilbagelevering af horn og æske
Tonny Lauridsen fortæller, at folk stille og roligt kommer og afleverer materiale og mange foreninger sender også deres referater på mail, men ind imellem så får arkivet indleveret nogle pudsige ting. Det skete forleden, hvor en medarbejder fra rådhuset kom med et gammelt horn og en æske i træ fyldt med håndskrevne referater.
– Vi kunne ikke finde ud af, om det var en aflevering eller tilbagelevering. På æsken står ”Tilhører Solrød Husmands Olderlaug”. Det har vi aldrig hørt om før. Samtlige referater af deres møder fra 1861 til 1954 ligger i æsken. Medarbejderen på rådhuset skrev, at de gerne ville tilbagelevere, men vi kunne ikke se, at vi havde udleveret på noget tidspunkt, forklarer Tonny Lauridsen.
Hornet og æsken har stået på borgmesterkontoret på rådhuset, da Niels Hörup var borgmester. Det var i forbindelse med borgmesterskiftet ved det seneste kommunalvalg, at det ikke længere har haft plads på borgmesterkontoret, men har været stillet et andet sted hen.
– Måske den nye borgmester (Emil Blücher red.) ikke har tænkt, at det passede ind. Der står også kun skænket af Solrød Husmands Olderlaug i 1975. Hvem det er blevet skænket til, det fremgår ikke. Normalvis tager vi ikke imod ting, de skal på museum, men nu bliver de her, siger Tonny Lauridsen, der også for nylig fik indleveret et maleri fra Toftegårdsvej 5, som er malet i 1968.
– Heldigvis så kunne Lis, som er en af de frivillige her på arkivet, huske, da hun havde været nabo, at der havde været gartneri dengang. Vi har talt lidt om, at når vi har scannet billedet af maleriet ind, så vil vi måske høre de nye ejere, om det kunne være noget for dem at få maleriet, men det skal vi lige drøfte, fortæller Tonny Lauridsen.
Mange søger i historien
Der er mange, som finder vej til arkivet. Det gælder slægtsforskere, foreninger, virksomheder og folk, som bare gerne vil vide noget mere om Solrøds historie. Nogle møder op og graver sig ned i bøger andre tilgår historien i Solrød digitalt via Arkibas og Arkiv.dk.
– Vi har lige i øjeblikket en grundejerforening, som har brug for et brev tilbage fra 1980’erne, som de skal bruge i forbindelse med at bevise et eller andet overfor en myndighed, tror jeg. Desværre kan vi ikke hjælpe dem lige i øjeblikket. Vi er ret sikre på, at vi har brevet. Vi har haft oversvømmelse i kælderen i forbindelse med skybruddet i november, der blev nogle af vores arkivalier ramt af kloakvand. Det er forsikringsselskaber og eksperter i gang med at redde, siger Tonny Lauridsen.
– Det er lidt af et problem, at vi i fire måneder nu ikke har kunnet komme i kælderen, siger Tonny Lauridsen, som fortæller, at de mange frivillige på arkivet gør et stort stykke arbejde for at scanne materiale ind.
– Det seneste år har vi scannet 600 billeder ind og skrevet tekster til dem. Vi kører i rul, og vi er glade for, at mange i dag sender digitalt til os, siger Tonny Lauridsen, som videre forklarer, at arkivet drives af frivillige, men at Solrød Kommune betaler driften.
Lokalarkivet har åbent hver onsdag formiddag fra klokken 9.30 til 11.30 og mellem 16 og 18 om torsdagen i lige uger. Tonny Lauridsen oplyser, at det er en god ide at kontakte arkivet, inden man møder op, hvis man leder efter noget specifikt, så kan arkivet med stor sandsynlighed give en tilbagemelding, om det er noget, man har noget på.
Kilde: Viborher
Billedtekst:
Tonny Lauridsen er selv aktiv, da han er meget interesseret i Solrøds historie og udvikling. Han har været byrådsmedlem i Solrød for Socialdemokraterne i samlet 24 år. Her sidder han med det gamle horn og æske i træ, som forleden blev afleveret eller tilbageleveret fra rådhuset. Måske nogen kender til historien bag og kan hjælpe arkivet med mere viden om tingene. Foto: Viborher.dk
Billedtekst:
Tonny Lauridsen, som er leder af arkivet og formand for Lokalhistorisk Forening Solrød, viser her på skærmen, hvor nemt det er at tilgå arkivet i Solrød diditalt via Arkiv.dk og Arkibas. Foto: Viborher.dk
Billedtekst.
Tonny Lauridsen viser her maleriet fra Toftegårdsvej 5, som en dame indleverede. Foto: Viborher.dk
Billedtekst:
På lokalarkivet kan man læse om dengang borgmesterposten blev afgjort ved hjælp af en clipsdåse. Et valg – som havde stor betydning for den retning, som Solrød tog. Foto: Viborher.dk