Det var tilbage i 2011, at Susanne Michelsens liv tog en meget trist drejning. Hun fik konstateret kræft og kæmpede en opslidende kamp i flere år med mange nederlag og få lys i mørket. Kræftforløbet har ændret hendes liv for altid. Siden har hun taget et privat initiativ med tilbuddet Frikvarteret for kræftramte i Solrød for både mænd og kvinder.
– Jeg tænkte dagligt, det her er så umenneskeligt, det overlever jeg ikke. Jeg klamrede mig til håbet om at nå at få vigtige begivenheder med. Så kom tanken, det når jeg ikke, det bliver min sidste jul. Nu har jeg faktisk været rask i mange år, men det er først nu, jeg tør kalde mig en overlever, men tanken om kræften slipper mig aldrig helt, fortæller Susanne Michelsen samtidig med, at hun i overtro banker under bordet.
Den reaktion er ligetil at forstå. Susanne Michelsen har nemlig været igennem fire tilbagefald i forbindelse med kræftsygdommen. Det sidste var i 2015.
– Det er svært at holde modet oppe. Lige når man tror, der er fremgang, så ryger man tilbage i et sort hul igen, sådan oplevede jeg de mange tilbagefald, fortæller en bevæget Susanne, som i forbindelse med kræftforløbet har været igennem fem operationer, 12 behandlinger med kemoterapi og 64 strålebehandlinger.
– Jeg ville af. Jeg var skide bange og ønskede, at kræften ville gå væk, så jeg kunne få mit normale liv tilbage. Det påvirker jo ikke bare den kræftramte, men det går lige så hårdt ud over de pårørende. Der bliver vendt op og ned på ens liv på alle måder, fortæller Susanne Michelsen og fortsætter:
– Jeg har arbejdet som pædagog i en daginstitution i mange år, men selv om jeg havde fantastiske kollegaer og fleksibel chef, så har det med mine følger efter sygdommen ikke været en mulighed for mig at passe et job. Det har jeg været meget ked af, og det tager tid at affinde sig med og finde indhold i tilværelsen igen.
65-årige Susanne har i mange år hjulpet til i Aktivitets- & Frivillig Centeret i det omfang, at hun har haft overskud til det. Blandt andet hjælper hun med bankospil og sidder i informationen. Senfølgerne efter kræftsygdommen gør, at hun skal hvile sig meget for at klare sig igennem dagen. Siden 2018 har hun også brugt kræfter på tilbuddet Frikvarter for kræftramte, som hun har taget initiativ til.
Tilbud til både mænd og kvinder
Susanne Michelsen tog sammen med Marianne Mouritsen, som også har haft kræft, den 3. august 2018 initiativ til Frikvarteret for kræftramte, da de selv oplevede under deres kræftforløb, at der var et behov for at mødes med andre i samme situation.
– Vi syntes, der manglede et tilbud, som man kunne deltage i, uden at man nødvendigvis skulle være med i en forening eller forpligte sig til at komme et bestemt antal gange. Når man har kræft eller ramt af senfølger efter kræft, så er det ikke sikkert, man føler, man vil forpligte sig. Det forstår jeg godt, derfor så er Frikvarteret for kræftramte en mulighed. Der er ingen tilmelding. Man er velkommen, hvis man har lyst og overskud. Vi er nogen, som har været igennem et kræftforløb og har mærket det på egen krop. Vi har en større indsigt og forståelse, forklarer Susanne Michelsen, som opfordrer til, at man prøver at møde frem.
Frikvarteret for kræftramte mødes hver fredag fra klokken 10 til 12 over en kop kaffe og te og lidt brød. Tilbuddet holder til i lokale 3 i Aktivitets – og Frivilligcenteret, Solrød Center 85.
– I de første år har tilbuddet udelukkende været for kvinder. Lige i øjeblikket er vi en håndfuld, som mødes. Vi har talt om, at selvfølgelig skal tilbuddet også skal være for mænd. Så vi håber meget, at mænd, der har eller har haft kræft, også vil kontakte os og bidrage med deres input, siger Susanne Michelsen, som fortæller, at cirka 15 har været med i frikvarteret, siden det blev etableret.
Tilbuddet søger paragraf 18 midler og pengene går til forplejningen ved møderne og derudover holdes en sommer- og julefrokost.
I frikvarteret tør vi græde
– Frikvarteret for kræftramte er et frirum, hvor snakken går. Det kan så meget. Det er guld værd, man kan snakke om sin sygdom, uden at skulle tage hensyn til dem derhjemme, som også bliver påvirket. Man skal huske, at de pårørende ofte føler sig magtesløse. Det ved jeg fra min mand. Han er er vant til at fikse ting, så det her har også været meget svært for ham. Her i frikvarteret, der kan vi kan hjælpe hinanden, vi kan give hinanden gode råd og forstå hinanden, fortæller Susanne Michelsen og fortsætter:
– Vi kan tale om alt det svære, og vi tør græde, men vi kan også grine. Nogen har også brug for at komme ned og holde fri fra sygdommen. Mange gange taler vi ikke om sygdommen og så kommer det måske alligevel. Én siger, jeg har for resten været til scanning. Så kan der måske lige pludselig gå hul på en byld og så er der brug for at snakke.
Susanne Michelsen fortæller, at hun ofte hører, at folk får en anden tilgang til livet, efter de har været ramt af kræft.
– Det er også noget, vi taler meget om i Frikvarteret for kræftramte, og det er rart at få snakket om med nogen i samme båd. Man sætter generelt mere pris på det, man har, og ting man før blev lidt irriteret over, de kan virke helt ubetydelige. Det kender jeg alt til. Ting som min mand gjorde før, og jeg ville blive rasende. Nu siger jeg, nå ja, siger hun med et forsigtigt smil.
Vil man høre mere om Frikvarteret for kræftramte, så kan man kontakte Susanne Michelsen på 22518952.
Af Helle Midskov, Viborher.dk