Kronik af Borgmester Emil Blücher
Byrådet tager nu drastige midler i brug, for at igangsætte en kystsikring i den sydlige del af kommunens kyststrækning, og sikre bedre beredskabsløsninger fremadrettet. Alligevel er forventningen, at der vil gå flere år, før et permanent kystsikringsanlæg kan stå klar.
Vinterens storme havde voldsomme konsekvenser i Solrød Kommune. Værst gik det ud over borgere i den sydlige del af Jersie Strand, hvor flere husstande blev oversvømmet indtil flere gange med få måneders mellemrum. Disse borgere lever nu i utryghed over hvad fremtiden kommer til at bringe, både i forhold til forsikringsdækning, og om de kan risikere at vandet endnu engang finder vej ind i deres bolig. Dette medfører i sagens natur store menneskelige konsekvenser for de berørte borgere, og der er derfor ikke noget jeg og byrådet hellere vil, end hurtigst muligt at hjælpe disse borgere.
På byrådsmødet den 19. juni 2024 har vi derfor valgt, at igangsætte arbejdet med et kystsikringsprojekt i den sydlige del af Jersie Strand. Projektet estimeres til at koste 22,5 millioner kroner. I lighed med de to øvrige kystsikringsprojekter der allerede er udført, vil der blive anvendt en bidragsmodel, hvor Solrød Kommune betaler 50% af de samlede udgifter til projektet. Derudover vil der blive søgt om tilskud fra kystpuljen, hvilket ligeledes vil være med til at reducere udgifterne for de berørte grundejere.
I tillæg til igangsættelsen af kystsikring i område B, har vi også besluttet at bruge ca. fem millioner kroner, på ekstra beredskabsløsninger. Dette inkluderer indkøb af egne pumper, ekstra målestationer, software til simulering af oversvømmelser, samt etablering af vandopsparingskapacitet ved Havdrup Skole. Derudover kommer vi til at indgå en kontrakt med en entreprenør om løsning af beredskabsopgaver, ligesom at der også ansættes en beredskabsmedarbejder på deltid. Disse løsninger har til formål at stille kommunen bedre, hvis en ny stormflod indtræffer, eller at vi igen bliver ramt af ekstremregn.
Sideløbende arbejdes der med at realisere Solrød Bæk-projektet i udkanten af Havdrup, hvilket har til formål at reducere vandmængderne fra baglandet. Sidst men ikke mindst, er det også tanken at Solrød Bæk skal omlægges og føres gennem Solrød Strandpark, for at forøge kapaciteten i vores bæksystem.
Natura 2000-beskyttelse er med til at komplicere kystsikringsprojektet
En af de store udfordringer med kystbeskyttelsesprojektet i den sydlige del af Jersie Strand, er at mange boliger grænser op til Staunings Ø, der er et beskyttet naturområde. Dette betyder i praksis, at vi ikke kan lave en løsning som i den nordlige del af kommunen, hvor beskyttelsen sker ved hjælp af sluser og sandfodring af klitterne.
I de mange snakke jeg har haft med borgere i Solrød, har det været tydeligt, at kystsikring er noget der deler vandene. Jeg er således stødt på mange i de berørte områder, som argumenterer for at fællesskabet bør betale hele regningen – enten Solrød Kommune eller staten. Andre borgere, der er bosat uden for de berørte områder, argumenterer omvendt for, at de ikke ønsker at betale én eneste krone via deres kommuneskat, da folk jo selv har valgt at bosætte sig tæt på kysten. Og når det kommer til valget af teknisk løsning og linjeføring, er der mange der har svært ved at forstå, hvorfor kommunen er forpligtet til at respektere Natura 2000-beskyttelsen.
Én ting er dog sikkert. Selv med den mest optimistiske tidsplan, er forventningen desværre, at der minimum vil gå tre år, før der kan stå et permanent kystsikringsanlæg klart. Dette er vel af mærke under forudsætning af, at der tages udgangspunkt i det koncept for kystsikring, som Solrød Kommune allerede har fået udarbejdet.
Ønsker man således en væsentlig anderledes kystsikringsmetode, eller en ændring i bidragsfordelingen, er det kun noget som vil være med til at forsinke projektet yderligere. Det samme gælder, hvis projektet påklages og standses som følge heraf, hvilket forventes at kunne udskyde projektet med yderligere op imod et år.
I lighed med Køge Kommune, har byrådet derfor valgt at tage et relativt drastigt middel i brug. Solrød Kommune vil således ansøge om mulighed for at afskære klageadgangen i forbindelse med kystsikringen i område B.
Lad mig i den forbindelse være helt ærlig. Dette ekstraordinære tiltag, falder ikke ligefrem i god tråd med byrådets arbejde med borgerinddragelse. Situationen i område B er dog så alvorlig, at vi har en moralsk forpligtelse til ikke at forhale projektet, med de konsekvenser som dette kan medføre for borgerne i den sydlige del af Jersie Strand.