For nylig inviterede Ældre Sagen Solrød sine 21 besøgsvenner til en fælles frokost, 13 deltog, mens otte desværre måtte melde afbud, fordi de var på ferie eller skulle arbejde.
Sådan en fælles frokost inviteres besøgsvennerne til to gange om året, og de går hver gang hjem med tre flasker vin. På den måde siger Ældre Sagen Solrød tak til besøgsvennerne – tak for deres store indsats som ulønnede frivillige, der uge efter uge, år efter år glæder et medmenneske i Solrød.
– Vi har dog brug for mange flere besøgsvenner, lyder det i dette opråb fra Kirsten Beyer Olrik, der er aktivitetsleder for Ældre Sagen Solrøds Besøgstjeneste.
– Lige nu står 10 kvinder og fire mænd – såkaldte besøgsværter – på venteliste til en besøgsven. Nogle er hjemmeboende, nogle bor på Christians Have, og jeg er ikke i tvivl om, at flere kommer til, fordi antallet af ældre medmennesker jo stiger.
– Blandt dem er der også enlige, og når man er enlig og måske ydermere døjer med et svækket helbred, er det ikke svært at forestille sig, at man kan føle sig ensom. For i det offentlige regi er der desværre ikke ressourcer til også at opfylde et behov for socialt samvær og udfylde et tomrum, og det er jo ikke alle, der har børn, børnebørn eller anden familie i nærheden.
– Så er det, vi gerne vil kunne glæde det ensomme, ældre medmenneske med en besøgsven – hvis vi kunne! Og derfor kommer jeg med dette opråb i håb om, at der i Solrød er flere, der er gode til at lytte og har tid, lyst og overskud til at blive besøgsven.
Det gælder om at finde det rette match
– Hvad det indebærer at være besøgsven, beskriver jeg lige kort til sidst i dette opråb. Her vil jeg blot tilføje, at når man er blevet besøgsven, går man ind i en proces, hvor det handler om at finde det rette match med en besøgsvært. Som oftest lykkes det første gang, jeg tager en ny besøgsven med til en besøgsvært, men jeg har desværre to gange oplevet, at der ikke var et match, og så ”må vi på den igen”.
– For det er naturligvis vigtigt, at både besøgsværten, som modtager besøgsvennen i sin bolig, og besøgsvennen føler sig godt tilpas i hinandens selskab, så de får en fælles glæde ved samværet.
– Da jeg i 2023 skrev et opslag på Facebook om manglen på besøgsvenner, var der flere kvinder i 20’erne, der henvendte sig, og jeg var glad. Men siden har jeg måtte erkende, at der hos besøgsværterne desværre ikke er et ønske om ”så unge” besøgsvenner – det er mænd og kvinder fra ca. 40+, der efterspørges.
– Når dette er skrevet, håber jeg, vi bliver mange flere besøgsvenner til vores næste fælles frokost, der finder sted i november. Og er man forhindret i at deltage, kommer jeg efterfølgende rundt med de tre flasker vin, som jeg netop har været til de besøgsvenner, der havde meldt afbud for nylig, slutter aktivitetslederen sit opråb.
Om at være besøgsven
Melder du dig som besøgsven og bliver godkendt af aktivitetslederen, skal du skrive under på en kontrakt – Aftale om frivillig indsats i Landsforeningen Ældre Sagen – hvor du bl.a. skriver under på, at du som frivillig er ulønnet, har tavshedspligt, ikke har nøgle til besøgsværtens bolig, ikke modtager arv, gaver og lignende fra besøgsværten og ikke påtager dig ansattes arbejde eller udfører opgaver, som er offentlige lovbestemte.
Som besøgsven skal du som udgangspunkt regne med at besøge din besøgsvært en gang om ugen i en time eller to. Men når du er matchet med en besøgsvært, aftaler I selv nærmere, hvornår, hvor ofte og hvor længe I skal ses, og hvad I vil bruge tiden på.
Du behøver ikke at være medlem af Ældre Sagen for at blive besøgsven, men du bliver registreret og får et ID-kort.
Kontakt: Kirsten Beyer Olrik, tlf. 50 52 72 30. Mail: 2022kibo@gmail.com
Kilde: Kirsten Beyer Olrik