Brides by Kaliszan lejer brugte brudekjoler ud, og det taler lige ind i tidens trend.
Af Marianne Due
Hvad gør du, når du er rejst hele vejen til København for at blive viet, men kufferten med brudekjolen ikke dukker op på bagagebåndet i lufthavnen?
Ja, så springer Lea Kaliszan fra Brides by Kaliszan til og gør dig klar.
– Normalt holder jeg kun åbent i weekenden, men det her par fra Holland ringede helt i panik en fredag kl. 11, fordi bagagen med brudekjolen ikke var nået frem, så jeg tog fri fra mit faste arbejde og mødtes med dem i butikken. Bruden blev klædt på i løbet af en halv time, så de kunne nå ind til Københavns Rådhus til tiden. Det var en sjov oplevelse og godt, at det lykkedes, fortæller Lea Kaliszan.
Startede tilfældigt
Brides by Kaliszan er en helt særlig butik med brudekjoler. Kjolerne har nemlig alle tidligere gjort en brud smuk og klar til den store dag.
Lea Kaliszan har drevet forretningen med udlejning eller salg af genbrugsbrudekjoler i otte år, og det hele startede lidt som en tilfældighed.
– Jeg kan godt lide at dyrke min kreative side med perler, pailletter, blonder og store kjoler, og en dag var jeg taget til et arrangement i Køge med tema om bryllupper. Det var en fest, og jeg valsede ud derfra med 12 brugte kjoler, fortæller Lea Kaliszan.
Dengang var hun selvstændig konsulent, og i dag har hun fuldtidsjob som chefkonsulent hos Københavns Professionshøjskole, så forretningen med genbrugsbrudekjoler har hele tiden været et ”con amore”-projekt i weekenderne, men den vokser stille og roligt.
De unge er bæredygtige
I begyndelsen var kunderne mest ældre brude, der skulle giftes for anden gang, men nu er kundegrundlaget bredere. Danmark er kendt som et land, hvor det er lettere for udlændinge at komme igennem bureaukratiet og blive gift hurtigt. Så i dag finder også mange udenlandske brude, og især par af samme køn, i stigende grad vej frem til butikken. Det samme gør også de helt unge brude.
– De unge piger er meget mere bevidste om bæredygtighed, end da jeg begyndte for otte år siden. De er vilde med at leje frem for at købe, både fordi det er meget billigere, fordi de ikke skal bruge kjolen bagefter, og fordi fortællingen er bedre, konstaterer Lea Kaliszan.
– Det er træls, at brudekjoler kun bliver brugt en gang, for så at ligge hen i folks skabe indtil de bliver smidt ud. Det strider imod al god fornuft og det er ikke særligt bæredygtigt. En ny brudekjole koster også let op mod 15.000 kroner, når den skal tilpasses, siger hun.
I dag har Lea Kaliszan et udvalg på mere end 100 kjoler i sin butik, hvor kommende brude kan booke tid til at prøve.
– Vi har altid god tid – to timer – og hos mig betaler de ikke for at prøve, som man gør andre steder, for det skal være sjovt, hyggeligt og vi skal have en fest, siger Lea og understreger, at hun heller ikke lægger pres på sine kunder for at få dem til at købe eller leje.
– Uanset, hvad de bestemmer sig for, så er de blevet klogere, når de har prøvet kjoler her.
Så triller glædestårerne
Lea Kaliszan har bemærket, at de kommende brude godt kan have mange forventninger til deres kjole og være lidt nervøse for, om de kan finde noget.
– Så prøver de, og 75 procent går ud med noget fuldstændig andet end det, regnede med – for lige pludselig, så er den der bare – og så triller tårerne – også tit hos de søstre eller veninder, der er med, siger Lea.
Både private og almindelige genbrugsforretninger erfarer ofte, at det kan være svært at sælge en brudekjole, for det er sjældent, at den lige passer. Kjolerne hos Brides by Kaliszan bliver doneret af kvinder, der ikke vil have dem hængende længere. De bliver renset, repareret og evt. redesignet individuelt til hver brud. På den måde kan en brudekjole bruges både to og tre gange.
Når en kjole ikke længere er salgbar, så skræller Lea Kaliszan den for pynt og blonder, som hun bruger til at style andre kjoler med.
Vil hjælpe andre
– Jeg bliver drevet af at hjælpe andre. Når der står en mor og datter med tårer i øjnene, fordi de har fundet kjolen, så er det bare herligt.
– I starten tænkte jeg, at det bare var sjovt at arbejde med blonder, flæser og pailletter, og jeg tænkte slet ikke på, at det også er bæredygtigt, men det gør jeg nu, og det kan jeg også godt lide, fortæller Lea.
Så det, der startede som et hobbyprojekt, er i dag en lille forretning, der bidrager til mere bæredygtigt forbrug.
Men hvad koster det så at leje sådan en genbrugsbrudekjole?
– Det koster 4.000-5.000 kroner inklusiv skørt, tilpasning, rens, klargøring og efterfølgende rens. Man kan selvfølgelig også købe kjolen, og det koster et par tusind mere, og så kan man bruge resten af pengene fra bryllupsbudgettet på at holde en federe fest, understreger Lea Kaliszan.