Danskerne vil gerne minimere madspild, når de spiser ude. En ny undersøgelse fra Unilever Food Solutions viser, at flere end fire ud af ti danskere (45,6 pct.) foretrækker at besøge restauranter og cafeer, som gør en indsats for at mindske deres madspild. Over halvdelen (51 pct.) vil helst besøge spisesteder, som tilbyder muligheden for at få resterne med hjem.
Du kender det godt. Du er dødsulten, når du bestiller, men kan ikke spise op og du har dårlig samvittighed, når du lader tjeneren slæbe din halvfyldte tallerken tilbage til køkkenet. Ifølge tal fra Nordisk Ministerråd spilder de professionelle danske køkkener hele 140.000 ton mad om året – 26 pct. af det samlede danske madspild. En del af spildet kommer direkte fra tallerknerne på landets caféer og restauranter. Og det vil de danske restaurantgæster gerne ændre på.
Vi er til doggy bags
Ifølge undersøgelsen vil næsten syv ud af ti danskere (68,8 pct.) tage deres madrester med hjem, hvis de får det tilbudt på restauranten: »Den nye undersøgelse viser, at det er lykkedes os at bryde tabuet om, at det er flovt at tage madrester med hjem. Vi er glade for, at mange nu aktivt vil vælge de restauranter, der er bevidste om madspild. Men der er altid plads til forbedring – og vi skal gøre det nemmere for både spisestederne og gæsterne, for madspild er både dyrt og uetisk», siger Selina Juul fra Stop Spild af Mad, som sidste år lancerede en ’goodie bag’ (doggy bag) til restauranterne i samarbejde med Unilever Food Solutions.
Restauranterne tænker på madspild
I café Charlottehaven på Østerbro – som har både á la carte retter og arrangementer med buffet på menuen – arbejder man aktivt mod madspild, bl.a. ved hjælp af doggy bags: ”Du er nødt til at arbejde intensivt med madspild i dag, hvis du som restauratør vil drive en forsvarlig og rentabel forretning. For alt, hvad der ryger i skraldespanden er rent svind. Tiden med de store amerikaner-portioner er forbi. Derfor gør vi meget ud af at sikre, at portionerne har de rette størrelser, så gæsterne ikke levner. Og hvis de gør, spørger vi altid, om de vil have resterne med hjem. Når vi har brunchbuffet, og der er rester, så donerer vi dem til de hjemløse”, siger Kristian Vøttrup, som er Food & Beverage Manager i Charlottehaven.