Bo Nygaard Larsen fra Jersie er aktuel med Danske cocktailbarer, vol. 1. Det er den første samlende bog nogensinde, der fortæller om cocktailbarer rundt om i landet. Til daglig er han Business Development Manager hos danske Stauning Whisky og har et indgående kendskab til cocktailscenen. Her skriver han mere om bogen, barerne og det skønne barliv.
Det er forventningens glæde, det er den særlige stemning, det er lyden af is, der bliver rystet hårdt mod shakerens stål, og det er ikke mindst velsmagende cocktails, der bliver serveret i bløde møbler. Det er blevet in at gå på cocktailbar, og i de senere år har vi herhjemme oplevet et sandt boom i antallet af barer.
Det er ikke underligt, for denne særlige genre kysser både himlen goddag og godnat og løfter oplevelsen til det sublime. Det er derfor, jeg er fascineret af cocktailbarerne, og det er derfor, at jeg på Muusmann Forlag netop har udgivet bogen Danske cocktailbarer, vol. 1. Her besøger jeg 30 cocktailbarer over hele landet – otte i Jylland, én på Fyn, én på Sjælland og de resterende 20 i København og på Frederiksberg
Det er den første samlende bog, der nogensinde er skrevet om danske cocktailbarer, men, som, jeg antyder i undertitlen, lurer en vol. 2 et sted ude i fremtiden. Cocktailscenen er nemlig i evig bevægelse. Nye barer dukker op, og på de eksisterende bliver der hele tiden eksperimenteret med nye smagssammensætninger ud fra devisen om, at kun fantasien sætter grænsen.
Det er netop en af cocktailbarens styrker, at den som grundpræmis hele tiden vil udfordre gæsten til at smage noget nyt og gå veje, der tidligere måske ikke var de indlysende muligheder. Og det sker kun, fordi der bag enhver cocktail står en bartender, der som livsmission har at skabe den ypperste smag til den aktuelle gæst.
Men der er flere lag. Det ligger i forståelsen, at en cocktailbar er noget andet, ikke finere, end blot en bar i gængs forstand. Stemningen, musikken og interiøret er nøje afstemt til menukortet, og det er ud fra dette samlede tema, at totaloplevelsen træder frem og skaber den perfekte ramme. Med hertil hører også, at bartenderne har et ønske om at formidle det, de serverer, den nærværende cocktails historie og årsagen til valget af de anvendte spiritusser. Det er netop her, at cocktailbarerne adskiller sig og beviser, hvorfor de udgør et væsentligt bidrag til gå-i-byen-kulturen. Det handler om forventningens glæde og om at følge den til dørs.
60 opskrifter med dansk spiritus
Hver bar har valgt to opskrifter, så der altså er 60 opskrifter i alt. Nogle er lette at lave derhjemme, andre kræver lidt mere tilløb og tålmodighed. Til gengæld får du som læser mulighed for at lave en ægte barcocktail, som du kan imponere dine gæster med – og med et dansk benspænd. For samtidig med boomet i de hjemlige cocktailbarer har dansk spiritus nået et højt niveau i både kvalitet og diversitet, så derfor er det naturligt, at hver cocktail i bogen indeholder mindst én dansk spiritus. Det er ikke kun en fiks idé, jeg har fået. På barerne bliver der netop, ikke mindst fra udenlandske gæster, efterspurgt something Danish, og forventningen er også, at dansk spiritus generelt går en lys fremtiden i møde med større markedsandele til følge. Derfor hører dansk spiritus også naturligt til i hjemmebaren.
Nå, ikke mere snak. Tag toget ind til København og Frederiksberg og besøg en af de skønne cocktailbarer og lad dig blive henført og beruset i en anden verden. Skål.
Bo Nygaard Larsen: Danske cocktailbarer, vol. 1.
251 sider, kr. 299,95
Muusmann Forlag
Kan købes hos alle landets boghandlere, på nettet eller direkte og signeret hos Bo Nygaard Larsen. Han leverer gratis i hele Solrød Kommune.
Skriv til ham på bo@bos-bar.com eller ring på 4076 2151.
Af Bo Nygaard Larsen