Greve har haft en markant vækst i beskæftigelsen i de sidste 10 år. Fra 2011 til 2013 er der skabt 1000 nye private arbejdspladser i Greve.
Det går godt for Greves erhvervsliv særligt inden for byggeri, handel, transport og logistik samt iværksætteri. En af Greve Kommunes styrkepositioner er transportområdet, hvor der er skabt 500 nye jobs over 10 år svarende til en stigning på 40 procent. Det viser nye tal fra analysen VækstVilkår Greve.
– 1000 nye private jobs på kun to år er rigtig mange, og det skyldes, at vi har nogle dygtige virksomheder og iværksættere, som virkelig trodser en ellers hård krise og formår at bide sig fast i markedet, udvikle sig og lykkes med eksport, vurderer Pernille Beckmann og fortsætter: Vi har fået tiltrukket en lang række aktører inden for transport- og logistik. Her har en langsigtet strategi virkelig givet pote, så vi på trods af et generelt fald i beskæftigelsen i resten af landet har fået flere arbejdspladser.
Greve er kommet godt igen siden krisen satte ind i 2009. Også iværksætterne i Greve, som ellers også blev hårdt ramt af krisen, har formået at løfte sig.
– Vi kan se, at hvor vi i de første kriseår havde færre iværksættere end landsgennemsnittet, der overlevede, så har vi i dag flere. Det er rigtig stærkt gået af de nystartede virksomheder, som er så vigtige for vores erhvervsliv i fremtiden. Så vi har bestemt grund til at være optimistiske her i Greve, pointerer Pernille Beckmann.
Greves erhvervs- og turistchef Tina Charlotte Koeffoed, der leder ErhvervsCentret i Greve, som er bindeled mellem kommunen og erhvervslivet og blandt andet vejleder iværksættere samt tilbyder mødelokaler og kontorer for iværksættere og virksomheder, undrer sig ikke over Greves fremgang i beskæftigelsen.
– Greve Kommune er centralt placeret i forhold til transport af varer til og fra hele norden. Den placering har over de sidste år ført til mange nye jobs i Greve. Vi har motorvej lige ved siden af og kun 20 minutter til København og lufthavnen. Nærheden til kunderne, leverandørerne og samarbejdspartnerne spiller en vigtig rolle for vores vækst. Derudover har de lokale virksomheder et stort og attraktivt opland at rekruttere velkvalificeret arbejdskraft fra, fortæller Tina Charlotte Koeffoed.
Borgmester Pernille Bechmann vurderer, at der er udsigt til en yderligere vækst i beskæftigelsen i Greve.
– I dag er vi et vigtigt transportcentrum, men vi bliver endnu vigtigere, når der kommer en direkte forbindelse mellem Danmark og Tyskland ved Femern. Her skal vi i Greve udnytte det forspring, vi allerede har til at gøre det endnu bedre og tiltrække endnu flere virksomheder inden for området. Vi har sammen med vores nabokommuner langs Køge Bugt måske Danmarks bedste placering i forhold til transport og logistik. Det skal udnyttes, udtaler borgmesteren.
Fakta om fremgangen for Greves erhvervsliv:
- Der er skabt 1000 nye private arbejdspladser. Antallet af private jobs i Greve Kommune er steget med ca. fire procent om året i 2011 og 2012. I dag er der 12.751 arbejdspladser i det private erhvervsliv i Greve Kommune.
- Siden 2010 er omsætningen i Greves transportvirksomheder steget med 80 procent og beskæftigelsen med ca. 20 procent.
- Der er fremgang for både iværksættere og etablerede virksomheder i Greve: Overlevelsesraten for iværksættere ligger et godt stykke over landsgennemsnittet. Det betyder at flere iværksættere lykkes med at blive til nye virksomheder, der bidrager med nye arbejdspladser.
- Greve er en af de kommuner i Region Sjælland med flest eksportvirksomheder. Siden 2009 er eksporten steget med mere end 30 procent.
Kilde til ovenstående: VækstVilkår Greve:
VækstVilkår Greve udgives af Center for VækstAnalyse for Vækstforum Sjælland. Den udkommer primo december måned og kan findes på www.vaekstanalyse.dk/vaekstvilkaar