DI-undersøgelse af kommunernes lokale erhvervsklima placerer Solrød Kommune på en samlet 51. plads af alle kommuner. Der er også flotte resultater i nogle af kategorierne, og nye initiativer er på vej
Fra en placering som nummer 27 i sidste års undersøgelse, er placeringen gået tilbage for Solrød Kommune i år. – Det er et ærgerligt resultat og står i skærende kontrast til Dansk Byggeris undersøgelse før sommerferien, hvor vi blev placeret som den sjette mest erhvervsvenlige kommune i landet. Men vi lader os selvfølgelig inspirere af begge undersøgelser og bruger dem aktivt i vores arbejde med erhvervsudvikling, siger borgmester Niels Hörup.
Fysisk planlægning, arbejdskraft og brug af private leverandører
Det samlede fald i placeringen skyldes bl.a. lave placeringer i tre af undersøgelsens 11 kategorier. Her har virksomhederne vurderet omfanget af ledige erhvervsgrunde (Fysisk planlægning), adgangen til kvalificeret arbejdskraft (Arbejdskraft) samt kommunens udbud (Brug af private leverandører).
Virksomhedernes vurdering af, at der er få ledige erhvervsgrunde til rådighed stemmer godt overens med virkeligheden. Statens fingerplan forhindrer nemlig udbygning af ny erhvervsjord, selvom Solrød Kommune har anmodet Naturstyrelsen om det flere gange.
Lav ledighed giver i sagens natur et begrænset udbud af arbejdskraft. Solrød Kommunes borgere er generelt veluddannende og en stor del af dem er i arbejde. Bagsiden af medaljen er, at nogle virksomheder kan have svært ved at rekruttere tilstrækkelig arbejdskraft.
Solrød Kommune er den kommune i landet som konkurrenceudsætter flest opgaver – kun overgået af Gribskov Kommune. På trods heraf scorer kommunen lavt i kategorien ”Brug af private leverandører”. – Undersøgelsen peger på, at der er en gab mellem virksomhedernes opfattelse og det vi rent faktisk gør På det område skal vi blive bedre til at informere, siger borgmester Niels Hörup.
Også positive elementer
Der er også positive elementer at tage med fra DI’s undersøgelse. I kategorien ”Kommunale rammevilkår” er Solrød med helt i top på en samlet 8. plads. Kategorien dækker bl.a. over den faktiske konkurrenceudsættelse (Solrød nr. 2), grundskyldsniveau (Solrød nr. 12) og dækningsafgift (Solrød på en delt 1. plads). – Det glæder mig meget, at vi på disse områder ligger helt i top, siger borgmester Niels Hörup og fortsætter; Det er en bevidst prioritering fra byrådets side, at vi gerne vil tilbyde erhvervslivet gode rammer, og i den sammenhæng er det tre vigtige områder, hvor vi som byråd kan gøre en forskel.
Styrket erhvervsindsats 2014
Solrød Kommune har sat ekstra fokus på erhvervslivet i 2014. Byrådet har prioriteret ekstra midler til området og iværksat 10 konkrete initiativer, som skal bidrage til at gøre det endnu mere attraktivt at drive virksomhed i kommunen. – Med den ekstra satsning vi er i gang med, er jeg fortrøstningsfuld i forhold til at understøtte virksomhederne i at skabe vækst og varig beskæftigelse i fremtiden, slutter Niels Hörup.
Yderligere kommentarer
For yderligere kommentarer: Borgmester Niels Hörup, tlf. 56 18 20 01
FaktaUndersøgelsen i Solrød bygger på 35 svar fra virksomheder – eller ca. 4,4 % af det samlede antal virksomheder – der tilsammen har 500 medarbejdere. Det svarer til ca. 14 % af de private arbejdspladser i Solrød Kommune. Undersøgelsen bygger på en kombination af objektive data om kommunernes erhvervsforhold og lokale virksomheders vurdering af Solrød Kommune på udvalgte områder. |