Forsyningsselskaberne skal have økonomisk mulighed for at sætte gang i nødvendige klimasikringsprojekter, og der er brug for mere fleksible rammer i forhold til Natura 2000-områder. Sådan lyder budskabet bl.a. fra borgmester Emil Blücher til miljøminister Magnus Heunicke.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) havde torsdag indkaldt borgmestre fra stormflodsramte kommuner til møde for at indsamle inputs og erfaringer om den seneste tids store regnmængder og oversvømmelser heriblandt også solrødborgmester Emil Blücher.
”Jeg hilser initiativet velkommen, og jeg håber, at ministeren tager vores input meget seriøst, for det er der brug for,” siger Emil Blücher, som fra Solrød Kommunes side særligt lagde vægt på to nødvendige initiativer om dels forsyningsselskaber og Natura 2000-områder.
Løs op for de snævre rammer
For begge områder gælder det, at der er nogle snævre rammer, som der er brug for, at Christiansborg løsner op for.
Hos forsyningsselskaberne forhindrer snævre økonomiske rammer, at selskaberne kan reagere hurtigt og lave nødvendige investeringer i klimasikringsprojekter, hvis selskaberne allerede har brugt deres indtægtsramme til drift og planlagte projekter. Det betyder, at forsyningsselskaberne fx kun kan etablere uplanlagte regnvands- og forsinkelsesbassiner eller øge kapaciteten i spildevandssystemerne, hvis andre initiativer skubbes eller aflyses.
”Lige nu udgør de økonomiske rammer en stopklods, og det går ikke. Med det omskiftelige vejr, vi har oplevet de seneste tre måneder, er det tydeligt, at der er brug for mere fleksible rammer, så det er muligt at komme på forkant og etablere de klimasikringsprojekter, der er nødvendige for, at vi kan håndtere mere ekstreme vejrforhold,” siger borgmester Emil Blücher.
Også i forbindelse med de særlige Natura 2000-områder er der meget snævre rammer, som er svære at håndtere, når det gælder klimasikring. I Solrød Kommune er der eksempler på, at et Natura 2000-område går tværs igennem folks dagligstuer i kystområdet ved Jersie Strand, og det gør hele processen med kystsikring særdeles vanskelig.
”Natura 2000 beskyttelse er kendt for at være et bureaukratisk monster, hvor alt sander til fra statslig side. Allerede nu ved vi, at selv minimale ønsker til justeringer af linjeføringen af kystsikringen, kan tage årevis at få behandlet. Det holder i sagens natur ikke, når man skal kystsikre. Derfor er der brug for, at der kan tages hensyn til, at der kan etableres en realistisk kystsikring i Natura 2000-områder,” siger Emil Blücher.
Sammen med de andre borgmestre fra stormflodsramte kommuner ser han nu frem til, hvilke initiativer der kommer fra Christiansborg som hjælp til de vandhærgede kommuner.
Kilde: Solrød Kommune