Det haster med at tage havmiljøet i Køge Bugt alvorligt og lytte til Køge Bugt Alliancens forslag om at indføre en bufferzone langs med kysten, hvor der ikke må råstofindvindes. Det sås tydeligt under en sejltur i Køge Bugt arrangeret af foreningen Køge Bugt Stenrev med bl.a. Solrød Kommunes borgmester Emil Blücher.
Det ser skidt ud med tilstanden under vandoverfladen i Køge Bugt. Årtiers sandsugning og stenfiskeri har drevet rovdrift på bugten i en sådan grad, at der er store områder, hvor havbunden er totalt død uden mulighed for genopretning af det tidligere liv på havbunden. Og der er desværre udsigt til endnu flere døde områder.
Store dele af Køge Bugt er nemlig udlagt til råstofindvinding, og det betyder, at områder, hvor der er nu er fyldt med ålegræs, kan risikere at ligge øde hen, efter sandet er blevet suget op af bugten.
Det så borgmester i Solrød Kommune, som er en del af Køge Bugt Alliancen, Emil Blücher, ved selvsyn, da han var inviteret med på sejltur af Køge Bugt Stenrev den 18. maj 2024. Med på turen var også bl.a. Astrid Krag (MF), Christel Schaldemose (MEP), regionsrådsmedlem Stina Højgaard og Liselotte Hohwy, administrerende direktør for Tænketanken Hav.
Formålet med sejlturen var at sætte fokus på kapløbet mellem på den ene side genopretningen af bugten og på den anden side de skadelige virkninger fra sandsugning, stenfiskeri og ødelæggelser af store områder med ålegræs. Aktuelt sandsuges der næsten dagligt fra havbunden, hvilket har skabt store døde områder, hvor naturen ikke kan genoprette sig selv. En del af turen gik bl.a. netop til et af de områder, hvor der i dag vokser ålegræs, men som er udlagt til råstofudvinding, og som dermed netop risikerer at blive til en livløs undervandsørken.
”I Danmark er der udlagt langt større områder til råstofindvinding, end der er er brug for. På sejlturen så vi videoklip af de sugehuller, der kommer efter sandsugning, og det var skræmmende billeder. Rovdriften på Køge Bugt har forringet livet i havet i en sådan grad, at det næsten ikke er til at forstå. Står det til Køge Bugt Alliancen, bliver der lavet en bufferzone i 3 sømil langs hel bugten, så man kan beskytte det kystnære ålegræs og stenrev. Samtidig ønsker vi selvfølgelig at stoppe Hvidovre Kommunes planer om at bygge unødvendige, kunstige erhvervsøer med stor risiko for havmiljøet i Køge Bugt endda i et område, hvor der findes et af de bedste ålegræshabitater i bugten. Ødelæggelserne, det projekt vil medføre, er simpelthen uoverskuelige,” siger Emil Blücher og fortsætter:
”Vi skal passe på Køge Bugt. Det kan der ikke være uenighed om. Et rigtig godt skridt på vejen vil også være at lytte til Køge Bugt Alliancens ønske om at gøre Køge Bugt til en marin naturnationalpark. Det er det eneste fornuftige.”
Køge Bugt Stenrev kæmper for en genopretning af Køge Bugt ved at etablere stenrev i Køge Bugt, som bl.a. giver liv til muslinger, tangplanter, fisk og krabber, og på sejlturen fortalte Allan Seller fra Køge Bugt Stenrev om arbejdet med at etablere stenrev i bugten, som både øger biodiversiteten og forbedrer vandkvaliteten ved at genskabe noget af det dyre- og planteliv, der er gået tabt. Foreningen har bl.a. fået 1 mio. kr. på finansloven til at etablere stenrev i den hårdt prøvede bugt.
”I Køge Bugt Alliancen sætter vi stor pris på Køge Bugt Stenrevs store arbejde for havmiljøet. Der er brug for kontinuerligt at blive sat fokus på Køge Bugts tilstand, og det gør foreningen en utrættelig indsats for,” siger Emil Blücher.
Fakta
Køge Bugt Stenrev er en frivillig forening, der arbejder for etablering og vedligeholdelse af stenrev i Køge Bugt. Udbredelsen af stenrev er til gavn for både biodiversiteten og vandkvaliteten, da tangskove og stenrev er habitat for mange marine livsformer, optager næring fra vandet og stabiliserer havbunden.
Køge Bugt Alliancen er en sammenslutning af Solrød, Brøndby, Greve, Ishøj, Køge, Stevns og Vallensbæk kommuner. Alliancen arbejder for at passe på naturen i og omkring Køge Bugt og ønsker bl.a., at indføre en bufferzone på 3 sømil langs hele bugten, hvor der ikke må råstofindvindes. Alliancen arbejder også for, at Køge Bugt bliver en marin nationalpark.
Desuden arbejder alliancen for at stoppe den største nuværende trussel mod Køge Bugt, som er Hvidovre Kommunes planer om at bygge ni kunstige erhvervsøer – de såkaldte Holmene – der kort sagt vil medføre meget mere støj, møg og forurening på land og i havet.
Kilde: Solrød Kommune