Solrød Kommunes tre folkeskoler scorer højt på både karaktergennemsnit, nationale tests og trivsel.
Det går godt med både fagligheden og elevernes trivsel på Solrød Kommunes tre folkeskoler. Det er to af hovedkonklusionerne i kvalitetsrapporten for kommunens folkeskoler for skoleåret 2020/2021.
Rapporten viser bl.a., at de tre folkeskoler fortsætter den flotte tradition med at være blandt de skoler i landet, hvor eleverne få et højt karaktergennemsnit. Solrød Kommune placerer sig således på en flot 9. plads ud af landets 98 kommuner, når det gælder det samlede karaktergennemsnit på kommunens tre folkeskoler.
Karaktergennemsnittet i Solrød Kommune ligger helt konkret på 8,6 ved folkeskolens 9. klasses afgangseksamen mod et landsgennemsnit på 7,9.
“Det er rigtig flot, ingen tvivl om det, men vi skal være opmærksomme på baggrunden for karaktererne. På grund af coronapandemien blev prøverne delvist aflyst, og hvis eleverne fik en lavere karakter ved en prøve end den, de havde som standpunktsakarakter, kunne de vælge den højeste karakter. Det betyder, at der er en vis mulighed for, at vores skoleres karaktergennemsnit falder i næste opgørelse, hvor vi er tilbage til normale tilstande. Samtidig er det ærgerligt, at der på grund af coronapandemien ikke er kigget på, hvor gode skolerne er til at løfte eleverne set ud fra, hvad man forventer i forhold til de socioøkonomiske aspekter. Det er interessant, fordi jeg synes, at det siger mere om vores skoler end karaktergennemsnittet,” siger Regine Hjort Hovmøller, formand for Familie- og uddannelsesudvalget og fortsætter:
“Det er dog vigtigt at sige, at vi i flere år haft haft nogle af landets bedste folkeskoler, og det skal vi selvfølgelig være stolte af. Det er rigtig godt gået, så stor ros til både medarbejdere, elever og forældre for de flotte resultater. At vi klarer os så godt sammenlignet med landets andre skoler, er et tegn på, at vi generelt er på rette spor, og det spor skal vi blive ved med at udvikle, så vores skoler bliver endnu bedre,” siger Regine Hjort Hovmøller, formand for Familie- og uddannelsesudvalget.
Generelt klarer solrødeleverne det også godt, når det gælder de nationale tests i dansk og matematik. I dansk klarer lige under 80 procent af eleverne sig godt, og alle klassetrin ligger højere end landsgennemsnittet. I forhold til matematikken er eleverne i 6. og 8 klasse også rigtig flot med, og her har flere end 83 procent af eleverne gode resultater, hvilket er noget over landsgennemsnittet. Til gengæld ligger 3. klassetrin lidt lavere med gode resultater fra ca. 73 procent af eleverne, og det er lidt under landsgennemsnittet.
Eleverne er glade for at gå i skole
Også når det gælder trivslen, viser rapporten, at det ser fint ud for Solrød Kommunes folkeskoleelever. Her ligger de nemlig helt som vanligt på landsgennemsnittet med en gennemsnitlig trivsel på 90,9 procent.
“Fagligheden er selvsagt meget vigtig, men elevernes trivsel er mindst lige så vigtig. Derfor er vi i udvalget også super glade for, at så mange elever fortæller, at de er glade for at gå skole. Det stemmer også overens med resultaterne fra Ungeprofilen, som viser, at langt størstedelen af eleverne trives. Men Ungeprofilen viser også, at de elever, der ikke har det godt, desværre har fået det værre. Særligt i udskolingen har nogle elever det svært, og dem skal vi være bedre til at hjælpe. Det er desværre en landsdækkende tendens, så det er noget, vi som samfund skal sætte ind over for. Samtidig viser en ny brugertilfredshedsundersøgelse, at forældrenes billede af elevernes trivsel er lidt mere brogede end det, kvalitetsrapporten viser, så der er noget her, der helt generelt skal arbejdes videre med,” siger Regine Hjort Hovmøller.
Fakta
Et enigt byråd godkendte på byrådsmødet den 27. april 2022 Solrød Kommunes Kvalitetsrapport for skoleåret 2020-2021.
Solrød Kommune har hvert år udarbejdet en kvalitetsrapport for kommunens folkeskoler, som har indeholdt en beskrivelse af, hvor kommunen ligger placeret i forhold til de nationale og lokalt opstillede politiske mål. Kvalitetsrapporten har dermed fungeret som det kommunale tilsyn på folkeskolerne og et
dialogredskab mellem skoler, administration og byrådet. Rapporten for 2020/2021 bliver den sidste af denne slags kvalitetsrapporter, da det landspolitisk er blevet aftalt, at kvalitetsrapporter skal erstattes af skoleudviklingssamtaler mellem kommuner og skoler fra skoleåret 2022/2023.
Kilde: Solrød Kommune