Antallet af flygtninge, der kommer til Solrød Kommune, er stærkt stigende, og det giver pres på flygtningeboligerne. Kommunen arbejder målrettet på at sikre nok boliger og fordele flygtningene i kommunen.
Solrød tager imod 50 flygtninge i 2015 og står til at skulle modtage 60 i 2016. Det er væsentlig flere end tidligere år, og derfor mangler kommunen flygtningeboliger.
Fra januar 2016 vil der mangle plads til 24 flygtninge og yderligere 50 pladser mangler ved udgangen af 2016. Derfor har kommunen iværksat en plan, der skal få bugt med problemet.
”Vi arbejder målrettet på at få løst problematikken og fordele flygtningene i kommunen, så de ikke bliver koncentreret ét sted. Det er et næsten enigt byråd, der bakker om en spredningsmodel, simpelthen fordi det er det, vi tror, der bedst sikrer en ordentlig integration,” siger Ivar Haugaard Hansen, formand for Social-, Sundheds- og Fritidsudvalget i Solrød Kommune.
”Det er jo ikke en særlig situation, som kun Solrød Kommune er ramt af. Både Danmark og Europa kæmper med at få fordelt de mange flygtninge, som lige nu søger herop fra eksempelvis Syrien. Det er en stor, men bestemt ikke uløselig opgave, vi står over for,” siger han.
Mange boligtyper i spil Byrådet har vedtaget opførelse af 105 nye almene lejeboliger, og en del af dem forventes at kunne afhjælpe en del af problemet fra årsskiftet 2016/2017, men indtil da er en række alternative løsninger i spil. Solrød Kommune arbejder nu videre i seks forskellige spor for at sikre tilstrækkeligt med boliger til flygtningene:
- Annoncering efter private boliger og sommerhuse, der kan lejes ud til flygtningene
- Investering i ejerlejligheder, rækkehuse eller parcelhuse
- Oprettelse af bofællesskaber i almene boligselskaber
- Ældreboliger, der er svære at leje ud til ældre, lejes i stedet ud til flygtninge
- Leje af erhvervsbyggeri
- Opsætning af pavilloner
Hvis disse tiltag ikke rækker, vil Solrød Kommune kigge på mulighederne for fortætning – altså at der kan bo flere flygtninge pr. bolig, fx i form af bofællesskaber.
Derudover har kommunen nu ansat en boligmedarbejder, som blandt andet skal sikre, at flygtningene bliver godt integreret i lokalsamfundet. Samtidig støtter kommunen op om det store frivillige arbejde, som bliver gjort på flygtningeområdet, hvor en række borgere står på spring for at hjælpe.
De nærmeste naboer til kommende flygtningeboliger vil blive grundigt informeret, inden boligerne tages i brug.