Realiseringen af det mangesidede Solrød Bæk-projekt, som bl.a. både indeholder klimasikring, beskyttelse af drikkevandet og plantning af skov, rykker nu nærmere. Projektet bidrager desuden på forskellige måder til at opfylde flere mål i aftalen om Den Grønne Trepart.
Fra landbrugsjord til vild natur, som alle kan bruge. Det er kernen i et stort vand- og naturprojekt, som Solrød Kommune siden 2021 har arbejdet på sammen med lokale lodsejere, HOFOR, KLAR Forsyning og Naturstyrelsen.
Og nu er der taget et seriøst skridt mod at realisere det ambitiøse Solrød Bæk-projekt.
Der er nemlig indgået frivillige jordkøbsaftaler med flere af de større lodsejere, som ejer jord i området, og med deres underskrift forpligter de sig til at sælge omkring 90 hektar jord ind til projektet. Det er afgørende for, at projektet bliver en realitet.
”Der er næsten tale om et oversize kinderæg med alle de gevinster, der er i det her projekt. Dele af kommunen bliver klimasikret, drikkevandet bliver beskyttet, vi reducerer CO2- og kvælstof-udledningen, vi planter skov, naturen bliver mere alsidig til glæde for biodiversiteten, og der kommer en skøn natursti, som binder Havdrup og Solrød sammen,” siger Morten Scheelsbeck, formand for Kultur- og naturudvalget og fortsætter:
”Der er mange, der har arbejdet for at realisere det her mangesidede projekt, men der er ingen tvivl om, at uden lodsejernes velvilje og lyst til at indgå i projektet, ville det ikke kunne gennemføres. Så stor tak til dem.”
Hvis flere lodsejere ønsker at indgå frivillige jordkøbsaftaler, kan der komme flere arealer til senere hen i projektet. Men projektets parter er enige om, at der med de nuværende frivillige jordkøbsaftaler på ca. 90 hektar nu er tilstrækkeligt med arealer til, at det ambitiøse natur- og klimaprojekt kan blive til virkelighed.
Både lokal og national gevinst
Projektet går kort fortalt ud på at omdanne yderligere 3 procent af kommunens geografisk samlede areal til vild natur. Det skal ske ved, at lokale landmænd og lodsejere enten sælger eller bytter deres jord langs med Solrød Bæk ud med landbrugsjord et andet sted. Det er flere af de aftaler, der nu er skrevet under på, så 90 hektar ud af de 120 hektar, der fra starten har været planlagt i projektet, nu kan realiseres.
Arealerne er udpeget til særligt beskyttede områder, hvor der kan bores efter drikkevand, og i stedet for landsbrugsjord skal arealerne omdannes fra dyrkede marker til eng- og moseområde med vild natur bl.a. i form af skov. Udover de åbenlyse, lokale gevinster ved projektet passer Solrød Bæk-projektet også som hånd i handske med regeringens aftale om Den Grønne Trepart, som bl.a. handler om at reducere CO2- og kvælstofudledning, øge biodiversiteten, beskytte drikkevandet og passe på vand- og havmiljøet.
Solrød Kommune vil desuden sætte udstyr op ved udløbet af Solrød Bæk, så det er muligt at måle på indholdet af kvælstof og på den måde også dokumentere effekten af projektet.
Stærkt samarbejde mellem flere interessenter
Det er Naturstyrelsen, som overtager ejerskabet og driften af alle arealerne, og HOFOR finansierer langt størstedelen af udgiften til køb af de arealer, som er relevante for beskyttelse af drikkevandet. HOFOR har Havdrup Kildeplads, som ligger i hjertet af projektområdet ved Solrød Bæk. Her kan forsyningsselskabet årligt hente 2,5 mio. kubikmeter vand op af jorden, som siden bliver til drikkevand. Det er også HOFOR, som står for samarbejdsaftaler med de lodsejere, der ønsker at indgå aftaler om ikke at anvende pesticider på jordarealerne nær vandboringsområderne.
Arealerne til klimatilpasning finansieres af KLAR Forsyning.
Fakta
Byrådet har på byrådsmødet den 18. december 2024 godkendt de frivillige jordkøbsaftaler, der er lavet med lodsejere, som ejer jord, der er afgørende for, at det omfattende vand- og naturprojekt Solrød Bæk bliver en realitet.
Som en del af Solrød Bæk-projektet skal der bl.a.:
- Genoprettes 10-15 hektar natur i form af moser og enge, som kan tilbageholde regnvand.
- Udlægges natur med græssende får, geder, heste eller kreaturer
- Etableres skov
- Etableres en sti langs Solrød Bæk på strækningen fra Havdrup til Solrød Landsby
- Laves en ændring af Solrød Bæk ved at slynge og udvide den
Der kan læses mere om projektet på www.solrod.dk under natur, vand og klima.
Kilde: Solrød Kommune