Byrådet har godkendt et projektforslag fra Solrød Fjernvarme a.m.b.a., der gør det muligt at forsyne Jersie Landsby med lokal fjernvarme og spare miljøet for omkring 750 tons CO2 om året.
Borgerne i Jersie Landsby kan glæde sig over, at muligheden for at få bæredygtig, grøn, lokal fjernvarme nu er mere sandsynlig en nogensinde før. Et enigt byråd har nemlig godkendt et projektforslag fra Solrød Fjernvarme a.m.b.a. om at forsyne Jersie Landsby med fjernvarme, der kan mindske udledningen af CO2 med omkring 750 tons om året.
Det betyder, at Solrød Fjernvarme kan søge den statslige Fjernvarmepulje om et statstilskud til at etablere fjernvarme i landsbyen. Hvis det tilskud går igennem, kan i alt 221 ejendomme i Jersie Landsby se frem til en mulighed for at skifte fx naturgasfyret ud med lokal, klimavenlig fjernvarme, der bl.a. er produceret af lokale solvarmeanlæg, det lokale biogaskraftvarmeværk og varmepumpeanlægget ved Solrød Biogas. For at sikre en bæredygtig økonomi er projektet dog også forudsat, at der skal være et bindende tilsagn fra 155 husstande.
“Fjernvarme har aldrig været så relevant som nu set i lyset af den umenneskelige russiske invasion af Ukraine. Der er brug for, at vi i Danmark gør os helt fri fra behov for russisk naturgas, og her er vi heldigvis rigtig godt stillet i Solrød Kommune. Fx har Solrød Fjernvarme a.m.b.a en plan for en udbygning af fjernvarme i alle nuværende gasområder i Solrød Kommune. Det passer rigtig godt med, at byrådet har en ambition om, at alle borgere i Solrød Kommune kan benytte sig af grøn varme inden 2030. Det er et mål, som vi har skrevet ned i vores Klimaplan 2020-2030, og hvis Jersie Landsby kan forsynes med fjernvarme, kommer vi endnu et skridt tættere på. Samtidig kommer 80 procent af vores lokale fjernvarme i dag fra vedvarende, grønne energikilder som biogas, halm- og solvarme,” siger Kim Sunesen, formand for Natur-, klima- og planudvalget, der også glæder sig over den meget store CO2-reduktion, som miljøet vil blive sparet for, hvis projektet bliver en realitet.
“Byrådet har en ambitiøs målsætning om, at vi fra 2020 til 2030 skal sænke kommunens udledning af drivhusgasser med 70 procent. Den 750 tons store CO2-reduktion, som det her projekt vil bidrage med, er en kæmpe gevinst i det regnskab,” siger Kim Sunesen.
Projektforslaget bliver nu sendt i høring i fire uger hos de berørte grundejere og forsyningsselskaber.
Fakta
Et enigt byråd har på byrådsmødet den 18. maj 2022 godkendt et projektforslag fra Solrød Fjernvarme a.m.b.a., der gør det muligt at forsyne Jersie Landsby med fjernvarme. Projektet, der ikke har nogen økonomiske konsekvenser for Solrød Kommune, bliver nu sendt i høring i fire uger hos berørte grundejere og forsyningsselskaber.
Den forventede plan for udbygning af fjernvarme i Solrød Kommune kan ses her: https://www.solrod.dk/borger/servicemeddelelser/natur-og-miljoe/ny-udbygningsplan-for-fjernvarme-i-solroed-kommune
Kilde: Solrød Kommune