Lokale lodsejere har nu overdraget vigtige jordarealer i Solrød Bæk-projektområdet til Naturstyrelsen. Med den officielle jordovertagelse rykker projektet markant tættere på en realisering og dermed tættere på en fremtid med mere biodiversitet, klimatilpasning og rent drikkevand.
Et af de største naturprojekter i Solrøds historie er nu rykket markant tættere på realisering. Med den endelige kendelse om lodsejernes overdragelse af jord til Naturstyrelsen er der taget et vigtigt skridt i Solrød Bæk-projektet, der i alt er planlagt til at fylde hele 120 hektar – svarende til næsten 240 fodboldbaner.
Med lodsejernes overdragelse af store arealer jord til Naturstyrelsen bliver Solrød Kommune grønnere, drikkevandet sikrere, klimatilpasningen styrkes og vejen banes for nye naturområder. Den 1. april 2025 overtog Naturstyrelsen jorden, og herefter begynder arbejdet med at omdanne området til skov og vild natur.
”Den store jordomlægning er en kæmpe gevinst for klimaet, naturen og kommende generationer. Vi sikrer rent drikkevand, skaber mere skov og løfter biodiversiteten – alt imens vi klimasikrer området. Det er en markant milepæl, at vi nu får beskyttet og omdannet så store arealer. En stor tak til de lodsejere, der har solgt deres jord til Naturstyrelsen, uden deres opbakning var det ikke muligt. Det er et imponerende område, vi nu omdanner til natur og dermed sikrer rent drikkevand til fremtiden,” siger Emil Blücher, borgmester i Solrød Kommune.
Fra landbrugsjord til skov og vild natur
Solrød Bæk-projektet er et ambitiøst initiativ, der omdanner tidligere landbrugsjord til nye naturområder med skovrejsning, enge og vådområder. Målet er at styrke klimatilpasningen, sikre drikkevandet og bidrage til et grønnere Danmarkskort. Med Naturstyrelsens overtagelse af arealerne er forundersøgelser allerede i gang. Her måles bl.a. næringsstofindholdet i vandløbene, og der udarbejdes skitser for de kommende skovområder. Resultaterne vil danne grundlag for en borgerinddragelsesproces, hvor Solrøds borgere får mulighed for at præge, hvordan naturområderne skal udformes med hensyn til rekreative interesser.
Beskyttelse af vores drikkevand
Jordomlægningen er samtidig et markant løft i beskyttelsen af grundvandet, da områderne fremover holdes fri for landbrugsdrift og pesticider. Det gør jordoverdragelsen til et vigtigt skridt i sikringen af de boringsnære beskyttelsesområder og dermed fremtidens rene drikkevand. Med aftalen er Solrød Kommune nu i mål med at beskytte ca. 85 procent af de mest sårbare områder.
Partnerskab og lodsejere muliggør ny natur i stor skala
Projektet er resultatet af et tæt samarbejde mellem Solrød Kommune, Naturstyrelsen, KLAR Forsyning, HOFOR og lokale lodsejere. HOFOR har finansieret hovedparten af de arealer, der har særlig betydning for drikkevandsbeskyttelsen, mens KLAR Forsyning har bidraget til de dele af projektet, der handler om klimatilpasning. Efter aftale med Naturstyrelsen kan lodsejerne fortsætte med at bruge jorden som vanligt, indtil årets høst er afsluttet.
Hvis flere lodsejere ønsker at sælge deres jord, kan projektet vokse yderligere. Der er dermed potentiale for endnu mere natur, klimaforbedringer og rent drikkevand i fremtiden.
Du kan læse meget mere om projektet på www.solrod.dk
Fakta
Solrød Bæk-projektet er et stort vand- og naturprojekt, som Solrød Kommune siden 2021 har arbejdet på sammen med lokale lodsejere, HOFOR, KLAR Forsyning og Naturstyrelsen. Formålet med projektet er at kombinere klimatilpasning, naturgenopretning og beskyttelse af drikkevandet i ét samlet projekt.
Som en del af Solrød Bæk-projektet etablerer KLAR Forsyning et nyt kombineret regnvandsbassin og moseområde, hvor Tykmose tidligere lå, på et landbrugsareal øst for Havdrup. Det betyder, at mere regnvand fra byen kan ledes væk end i dag, samtidig med at vandet bliver renset og forsinket, før det løber videre ud i Solrød Bæk. På den måde mindskes risikoen for oversvømmelser fra bækken i de boligområder, der i dag er særligt udsatte.
Kilde: Solrød Kommune