Byrådet har nu sat punktum for Planstrategi 2023, der sætter retningen for udviklingen af Solrød Kommune, men denne gang dækker strategien mere end førhen.
Et enigt byråd har godkendt Planstrategi 2023 og dermed sat punktum for strategien, der denne gang tegner mere end kun byrådets arbejde med den fremtidige, fysiske udvikling af Solrød Kommune.
”Med planstrategien anno 2023 har vi i byrådet som noget nyt valgt, at strategien ikke kun dækker de fysiske rammer, men også kommunens generelle udvikling. Den skal ses som en tematisk strategi for, hvad vi i byrådet ønsker at lægge vægt på, når vi skal arbejde med kommunens fremtidige udvikling. Det er derfor en vigtig strategi at få på plads, og samtidig er det dejligt at kunne sætte punktum for en god proces, hvor vi i sammenspil med borgerne er lykkedes med at give strategien det helt rigtige indhold,” siger borgmester Emil Blücher.
Planstrategi 2023 er således en temaorienteret strategi, der tager udgangspunkt i byrådets vision og pejlemærker.
Der har i processen med at skabe indholdet i planstrategien blandt andet været taget en ny måde at lave borgerinddragelse i brug ved at introducere den digitale platform Solsiden. Bidragene fra Solsiden blev, som en samlet del af de i alt 29 høringssvar, et udgangspunkt for byrådets videre arbejde med planstrategiens indhold.
”Vi har ved at bruge digital borgerinddragelse gennem Solsiden ønsket at give nogle af de borgere som eksempelvis børnefamilierne, der har svært ved at kunne deltage i borgermøder om aftenen, en chance for at kunne bidrage med deres mening på en platform, der er tilgængelig for dem, når de har tid. Vores håb er, at indholdet i den her planstrategi af den grund afspejler endnu flere af borgernes ønsker for den fremtidige udvikling i Solrød Kommune,” siger formand for Natur-, klima- og planudvalget Kim Sunesen.
Der er med den nye planstrategi sat retning for kommunens udvikling på en række fokusområder, som byrådet og udvalgene løbende kan arbejde videre med, fx når der skal laves politikker, strategier og andre indsatser. I planstrategien er der også sat ord på flere emner inden for den fysiske planlægning af kommunen. De emner kan byrådet nu tage med videre i arbejdet den næste kommuneplan, der skal vedtages inden udgangen af 2025.
Den Grønne Dagsorden har oversvømmelser på dagsordenen
Ved at godkende Planstrategi 2023 har byrådet også nikket til Den Grønne Dagsorden, som er en integreret del af planstrategien.
Den Grønne Dagsorden er en lokal strategi, der beskriver, hvordan kommunen vil arbejde med bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Den indeholder en række klimaindsatser, som også kan få betydning for den kommende revision af kommuneplanen.
Klimaindsatsen i Solrød Kommune er gennem Den Grønne Dagsorden beskrevet som syv indsatsområder med hver deres fastsatte mål. Kommunen har allerede forpligtet sig til at blive klimarobuste og klimaneutrale i 2050, men det er pointeret i Den Grønne Dagsorden, at der hurtigst muligt skal ske store CO2-reduktioner for at forebygge yderligere temperaturstigninger og klimaforandringer. Det er desuden på dagsordenen, at Solrød Kommune i endnu større grad og hurtigt skal tilpasse sig fremtidige hændelser med oversvømmelser fra havvand og regnvand.
Fakta
Byrådet har på byrådsmødet den 20. december godkendt Planstrategi 2023 og Den Grønne Dagsorden.
Byrådet besluttede i januar 2023 processen for planstrategien, der indebar, at byrådets vision og pejlemærker skulle være udgangspunkt for planstrategien. Planstrategiens temaer skulle samtidig besluttes gennem en række workshops og drøftelser i byrådet, ligesom en eksperimenterende borgerinddragelse skulle ske i to faser, hvor blandt andet den digital borgerinddragelse blev introduceret via platformen Solsiden. Desuden skulle Den Grønne Dagsorden indarbejdes i planstrategien.
Det er et lovkrav, at kommuner hvert fjerde år og i første halvdel af hver byrådsperiode skal vedtage og offentliggøre en planstrategi og en lokal Agenda 21-strategi, der i Solrød Kommune kaldes Den Grønne Dagsorden.
Kilde: Solrød Kommune