Den samlede plan for klimaindsatsen i Solrød Kommune ligger nu fast, og samtidig har et flertal i byrådet sat et nyt ambitiøst mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 80 procent.
Større fokus på klima-undervisning i skolerne, solceller på kommunens bygninger, udrulning af fjernvarme og udnyttelse af haveaffald til biogas. Det er blot nogle af de mange indsatser, der er nævnt i Solrød Kommunes nye klimaplan, som byrådet netop har vedtaget på byrådsmødet den 21. juni 2023.
Planen hedder Klimaplan 2050, og den udspringer af DK2020-samarbejdet, hvor 96 kommuner har forpligtet sig til at udvikle klimahandlingsplaner, der lever op til Parisaftalens målsætning om at holde temperaturstigningen under 2 grader og helst under 1,5 grader. I praksis betyder det, at udledningen af drivhusgasser skal reduceres til netto-nul i 2050.
Ud over den ambitiøse klimaplan besluttede et flertal i byrådet også at sætte et endnu mere ambitiøst mål for reduktionen af drivhusgasser. Det betyder, at et flertal i byrådet har vedtaget, at Solrød Kommune skal reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med hele 80 procent i forhold til niveau 1990. Det er 10 procentpoint mere end de oprindelige 70 procent, som kommunen vedtog i 2020.
”Klimaet er en af de vigtigste – hvis ikke den vigtigste – dagsorden i verden i dag, og derfor skal vi også tage klimaet meget seriøst på lokalt plan. Vi er heldigvis allerede rigtig godt i gang med tiltag, der både reducerer drivhusgasser og hjælper på klimatilpasning, og med Klimaplan 2050 forpligter vi os til at gennemføre indsatser, som vil føre til, at vi er en klimaneutral og klimarobust kommune i 2050. Som kommune kan vi selvfølgelig gøre noget, men mange af indsatserne, kan vi ikke gennemføre alene. Det er i samarbejdet med borgere, erhvervsliv og foreninger, vi virkelig kan rykke og gøre en forskel,” siger Kim Sunesen, formand for natur-, klima- og planudvalget.
Alle indsatser skal skabe merværdi
Udover at være spækket med konkrete indsatser, har Solrød Kommunes nye klimplan også fokus på merværdier – eller sidegevinster om man vil – ved klimaindsatsen. Det kan fx være en økonomisk eller sundhedsmæssig merværdi. Derfor har alle indsatser minimum én dokumenteret afledt merværdi-effekt, foruden klimaeffekten. I alt er der formuleret otte konkrete merværdier, som er koblet på de forskellige indsatser.
”Merværdien i klimaindsatserne er ekstremt vigtig. Ikke kun fordi merværdi giver virkelig god mening, men også fordi det er med til at sikre borgernes opbakning til indsatserne. Hvis flere borgere kan se sig selv i indsatserne, og de får en konkret betydning for vores dagligdag fx i form af bedre rum til bevægelse, mindre støj eller fælleskab med andre, så er der også automatisk større opbakning til indsatserne,” siger borgmester Emil Blücher.
Klimaplanen indeholder fem overordnede klimamålsætninger, som er:
- Solrød Kommune skal være klimaneutral i 2050. Det betyder, at der skal være netto-nuludledning af drivhusgasser inden for energi, transport, landbrug, arealanvendelse samt affald og spildevand.
- Solrød Kommune skal reducere udledningen af drivhusgasser med 80 procent inden 2030 målt efter 1990-niveau inden for energi, transport, landbrug, arealanvendelse samt affald og spildevand i det geografiske område.
- Solrød Kommune skal reducere udledningen af drivhusgasser med 95 procent inden 2030 målt efter 2019-niveau inden for kommunens egen bygningsdrift og transport.
- Solrød Kommune skal være klimarobust i 2050. Det betyder, at kommunen skal blive modstandsdygtig over for øgede regnmængder samt stigende havvand og temperaturer.
- Solrød Kommunes klimaindsatser skal medføre merværdier, der bidrager til at opfylde kommunens pejlemærker og vision for den fremtidige udvikling.
Den grønne tænketank Concito er videnspartner i DK2020-projektet. Sammen med den internationale klimaorganisation C40 skal de vurdere og godkende Klimaplan 2050 og det bagvedliggende arbejde for klimaplanen. C40s endelige godkendelse er en forudsætning i DK2020-projektet og viser, at Solrød
Kommunes klimaplan lever op til de vedtagne nationale og internationale standarder.
Hele klimaplanen kan ses under referatet af byrådsmødet fra den 21. juni 2023 og under ’Planer og politikker’ på www.solrod.dk. Du kan også læse mere om Solrød Kommunes klimaindsats på www.solrod.dk under ’Affald miljø og klima’.
Fakta
Byrådet har på byrådsmødet den 21. juni godkendt Klimaplan 2050. Samtidig har et flertal i byrådet bestående af Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, VoresSolrød, Liberal Alliance, Havdruplisten, Dansk Folkeparti og Venstre hævet målsætningen for reduktion af drivhusgasser for 2030 fra 70 procent til 80 procent. Løsgænger Ina Lindemark stemte imod. Afstemningsdetaljerne kan ses på www.solrod.dk under referatet af byrådsmødet.
Der er afsat midler til og med 2025 til at gennemføre klimaplanen. Finansieringen herefter ligger endnu ikke fast.
Kilde: Solrød Kommune