Hvordan har samarbejdet mellem de lokale byrådsmedlemmer i Solrød Byråd været i den nuværende byrådsperiode, og hvordan kan det blive endnu bedre? Det vil byrådet nu dykke ned i for at styrke samarbejdet på tværs af partier og lister.
Når politiske holdninger strides blandt engagerede byrådsmedlemmer, er der risiko for, at det kan gå ud over både den gode stemning og samarbejdsmiljøet helt generelt. Og i Solrød Kommunes byråd er der da også eksempler på, at byrådsmedlemmer har rettet henvendelse til både borgmester Emil Blücher og kommunaldirektør Nikolaj Weyser Mortensen om netop samarbejde og arbejdsmiljøet i forbindelse med byrådsarbejdet.
Derfor har byrådet nu – ligesom man har gjort det i flere andre kommuner – valgt at sætte gang i et forløb med evaluering af samarbejdet i byrådet, så byrådsmedlemmerne kan få bedre indsigt i deres samarbejdsmiljø og også blive endnu bedre til at arbejde sammen både i den sidste periode af byrådsarbejdet og på sigt ved, at byrådet har mulighed for at give erfaringerne videre til efterfølgende byråd.
”I byrådet er vi 19 forskellige mennesker, der er valgt til at være uenige, som skal arbejde sammen om at finde de bedste løsninger for vores kommune. Generelt går det rigtig godt. Vi kan langt hen ad vejen blive enige, og det er fx samtlige 19 byrådsmedlemmer, der står bag budgetaftalen, som danner grundlaget for byrådets arbejde. Når det er sagt, er vi også 19 mennesker, som oplever tingene forskellige. Det gælder også den måde vi taler om og til hinanden på. Uden at gå nærmere ind i enkelte tilfælde kan jeg fortælle, at der er byrådsmedlemmer, som i perioder har syntes, der har været en hård tone fra andre byrådsmedlemmer. Selvom vi kan opfatte ting forskelligt, og vi er uenige, er det vigtigt, at vi kan arbejde sammen på en god og konstruktiv måde. Et godt samarbejde skaber de bedste resultater. Det er det bedste for vores kommune. Derfor har vi i byrådet nu besluttet at dykke nærmere ned i, hvad byrådsmedlemmerne tænker om byrådets samarbejde og arbejdsmiljø. Det skal give os et stærkere ståsted for byrådets fremtidige samarbejde og i sidste ende være med til at skabe bedre resultater,” siger borgmester Emil Blücher.
Det er kommunernes fælles udviklingscenter Komponent, der skal stå for evalueringsforløbet, som bl.a. både kommer til at bestå af interviews med byrådsmedlemmerne, erfaringsdeling fra andre kommuner og konkret dialog mellem byrådsmedlemmerne om samarbejdet.
Som en del af forløbet kan byrådet også vælge at arbejde med en overlevering til det kommende byråd fx i form af input til et værdigrundlag, principper for samarbejde eller noget helt tredje, der kan være med til at lægge fundamentet for et endnu stærkere samarbejde.
Fakta
Byrådet har på byrådsmødet den 27. november 2024 besluttet at sætte gang i et evalueringsforløb om byrådets samarbejde. Forløbet koster 170.000 kr. og beløbet finansieres inden for byrådets budget.
Kilde: Solrød Kommune c