Direktørlønninger og fyringsbonusser: Skal borgernes penge bruges sådan?
Af Emil Kirketerp Hansen – Danmarksdemokraternes Ungdom Solrød
Det er kommet forlydender om, at Solrød Kommune har brugt op imod 10 millioner i fratrædelsesgodtgørelser de seneste 3 år. Det er mange af borgernes penge, der går til ansatte, der i forvejen tjener meget.
Samtidig har jeg fundet ud af, at der er over 15 chefer og direktører ansat i Solrød Kommune, der hvert år tjener mere end 1 million kroner. Det er omkring det samme, hvis ikke mere, end det kommunens borgmester får i løn.
Så er det her, man kan spørge sig selv, om det er den rigtige prioritering af pengene. For mens vi har folk ansat i kommunen, der får kæmpe store lønninger, bliver der af kommunens administration foreslået forskellige spareøvelser, på f.eks skoleområdet.
Der har lige været et forslag oppe, fra administrationen, om besparelser på kommuneskolernes skolebiblioteker. Her fremgik det, at administrationen ville fyre samtlige skolebibliotekarer og lade Solrød Bibliotek overtage ansvaret for det område. Uden skolebibliotekarer kan kvaliteten af skolebibliotekerne ende med at blive meget dårligere. Arbejdsopgaverne vil blive løst mere overfladisk, og der er ikke tid til fordybelse. I en tid, hvor vi må prøve at få flere unge til at læse, ville besparelser på det område forringe det arbejde, der er i gang ude på skolebibliotekerne.
Vi har altså en administration, der foreslår nedskæringer i folkeskolerne, der vil føre til væsentlig nedsættelse af kvaliteten. Samtidig med det, kan administrationen sagtens give deres chefer store lønposer og fratrædelsesordninger. Det koster kommunen rigtig mange penge. Det er åbenbart den prioritering, der bliver valgt. Og det forstår jeg slet ikke.
Og ja, mange af de vilkår cheferne har, er aftalt i KL (kommunernes landsforening), men det er jo helt vanvittigt, at de kan få store lønninger med gode lukrative fratrædelsesordninger, mens almindelige medarbejdere slet ikke har samme vilkår.
Derfor må vi finde en løsning. En løsning, hvori de kommunale chefer f.eks. kunne gå ned i løn og have samme fratrædelsesvilkår, som vi er flest: sygeplejersker, folkeskolelærere, hjemmehjælpere og pædagoger.
Og der skal ikke være noget gyldent håndtryk eller nogen ekstra pose penge, hvis man bliver fyret; sådan er det jo ikke for os andre.
Det er vigtigt at huske på, at administrationen er til for borgerne og ikke omvendt.