Hvordan får vi flere kvinder i kommunalpolitik?
Kommunalpolitik handler om at skabe de bedste rammer for borgerne – uanset køn, alder og baggrund. Alligevel er kvinder fortsat underrepræsenteret i byrådene landet over, og ikke mindst i Solrød hvor blot fem ud af ni er nitten medlemmer af kvinder. Det er ikke kun et demokratisk problem, men også en udfordring for den politiske debat, der bliver fattigere, når store dele af befolkningen ikke er repræsenteret. Hvis vi skal ændre dette, kræver det, at vi aktivt forholder os til de barrierer, der får kvinder til at fravælge politik – og at vi fjerner dem.
Liberal frihed – men også ansvar
Som liberal tror jeg på, at mennesker selv skal have friheden til at bestemme deres eget liv. Jeg mener ikke, at vi skal have tvang eller kvoter for at skabe en bestemt kønsfordeling i byrådene. Men jeg mener samtidig, at et byråd med en mere mangfoldig sammensætning giver bedre beslutninger – én af de ting vi således bør forholde os til, er hvorfor kvinder i højere grad end mænd fravælger politik. Kommunalpolitik må ikke være en klub for en snæver gruppe af befolkningen, men et sted hvor alle, der vil bidrage, har en reel mulighed for det.
Solrød Kommunes udfordringer og muligheder
I Solrød Byråd ser vi desværre den samme tendens, som efterhånden kendetegner mange danske kommunalbestyrelser. Hos os består Byrådet hovedsageligt af mænd over 50 år, typisk med lange erhvervskarrierer bag sig.
Det er ikke fordi, kvinder ikke interesserer sig for lokalpolitiske emner – tværtimod ser vi mange engagerede kvinder i forældrebestyrelser i skoler og daginstitutioner. Men på trods af, at byrådet har endnu større indflydelse på de rammevilkår, vi giver vores børn i kommunen, er der langt færre kvinder, der vælger at stille op til valg. Jeg kan i den forbindelse godt mistænke, at det for mange handler om tid, prioritering og ikke mindst den politiske kultur, hvor omgangstonen og reaktioner fra borgere, kan afholde potentielle kandidater fra at stille op.
Vores mødestruktur i Solrød kan også udgøre et problem, for kandidater med små og mellemstore børn. Her er vores nuværende mødeplan nemlig lagt efter, at folk kan passe et fuldtidsarbejde ved siden af deres byrådsarbejde. Det betyder, at møder typisk starter kl. 17 eller senere. Men det betyder også, at byrådsarbejdet kommer oven i en travl hverdag med job og familieliv. I andre kommuner har man valgt en anden tilgang, hvor udvalgsmøder ligger tidligere på dagen, og byrådsmedlemmer må bruge deres honorar til at kompensere for tabt arbejdsfortjeneste. Det er en model, der kunne være interessant at se på i en Solrød-kontekst.
Kulturen i byrådet – og i den offentlige debat
En anden faktor er tonen i den politiske debat. Det er sjældent kvinder i 20’erne og 30’erne, der kaster sig ind i de hårde diskussioner på sociale medier eller i debatspalterne. Til gengæld ser vi ofte, at debatten domineres af ældre mænd, der ikke holder sig tilbage med hårde kommentarer og konfrontatoriske udmeldinger.
Vi har i Solrød valgt at igangsætte en undersøgelse af arbejdsklimaet i byrådet, og uden at foregribe resultaterne, ved jeg at både debattonen og byrådets generelle arbejdsforhold fylder meget for flere af mine kollegaer. Politik skal handle om saglighed og løsninger – ikke om personangreb og magtkampe.
Hvad kan vi gøre?
Hvis vi virkelig mener det alvorligt, at flere kvinder skal engagere sig i politik, så kræver det konkrete handlinger. Partierne bør aktivt opsøge og opfordre kvinder til at stille op. Vi kan ikke forvente, at fordelingen kommer af sig selv. Byrådet bør ligeledes overveje at gentænke mødestrukturen og undersøge, om vi kan gøre det lettere at forene byrådsarbejde med et travlt familieliv. Sidst men ikke mindst skal vi være bevidste om tonen i den offentlige debat, så vi sikrer, at politik er et sted, hvor alle kan deltage uden at blive udsat for unødig chikane eller hetz.
Der findes ingen kvikfix-løsninger, men hvis vi som samfund ønsker en mangfoldig repræsentation i vores demokrati, må vi være villige til at tage de nødvendige skridt. Det handler ikke om kvoter eller tvang, men om at skabe rammer der muliggør at alle – uanset køn, alder og erhvervsmæssig baggrund – kan tage del i vores demokrati. Kun på den måde sikrer vi, at de beslutninger, der bliver taget i byrådene, rent faktisk afspejler hele befolkningen.
Det er ikke for sent at stille op
Kommunalvalget finder sted til november, og de fleste partier holder fortsat kandidatlisterne åbne for nye ansigter. Hvis du overvejer at stille op, så er der stadig mulighed for det. Og hvis du vælger at gøre det for et parti eller en lokalliste med sideordnet opstilling, har du lige muligheder for at blive valgt – også selvom du først kommer sent til. Vi har brug for flere stemmer i kommunalpolitik, og måske kunne din være en af dem?
Kilde: Borgmester Emil Blücher