Den anden og fjerde onsdag i hver måned vrimler det med mænd over 60 år i Aktivitets- og Frivilligcentret i Solrød. Her holder Hemingway Club 1 nemlig møder – og dét er noget af et tilløbsstykke.
Den 9. maj er det fem år siden, at klubben blev etableret i Solrød – en klub, der er for mænd over 60 år og som har som sit motto, at man skal være klogere, når man går derfra, end da man kom. Således arrangeres der oplæg om alverdens emner og ture til spændende steder for at gøre de op over 100 mænd klogere på et nyt emne.
– Vi har lært om hjerneforskning, geopolitiske forhold, hvordan man holder sig sund i vores alder, om at dyrke juletræer, om helikopterredning, F16-fly og meget mere. Vi har bl.a. været på ture til Kastellet, Politimuseet, Køge Kirke, Femern-projektet og Panzermuseet. Så det er meget bredt, fortæller Ib Meng, som næsten har været med fra begyndelsen af klubben og som sidder i styregruppen, som består af 6 medlemmer.
Handler om fællesskab og netværk
Det første spadestik til klubben blev taget for fem år siden, hvor en gruppe mænd blev spurgt, om de ville starte noget op i Solrød. Der fandtes allerede en klub i Greve – og nu var det så Solrøds tur. Efter et intromøde gik det stille og roligt fremad med medlemmer – og i dag er der 110 og 9 på venteliste.
Og der er siden oprettet en Hemingway Club 2, som havde første møde d. 21.november 2019. Her afholdes der møder hver anden torsdag eftermiddag i ulige uger og med over 80 medlemmer.
Hemingway Club har ’en ambition om at skabe en aktivitet i form af et fællesskab, hvor mænd i 60+ alderen kan trives og vedligeholde og udvikle deres sociale kompetencer og derved bane vejen til det gode liv’. Den blev opstartet i sin tid i Gentofte med et formål om at skabe et fællesskab for ældre mænd. Siden har konceptet spredt sig til 34 lokale klubber, hvoraf de fleste er på Sjælland, og hvor hverken politik eller religion må spille en rolle.
– Det handler om, at man dyrker et fællesskab og skaber et netværk. Vi kender jo hinanden på kryds og tværs, og der er endda en gruppe på 4-5 stykker, der går på Solrød Pub og får en øl sammen efter hvert møde. Det er jo et fællesskab, der er skabt i klubben, siger John Pedersen, der også er en del af styregruppen og bl.a. er med til at få idéer til arrangementer.
Fra øl og vin til innovation
Udover de to månedlige møder i klubben er der også dannet interessegrupper på tværs af de to klubber. Det er inden for innovation, historie, øl og vin og samfundsforhold – og måske er der en ny på vej med 1960’erne som fokus.
– Jeg er med i gruppen om samfundsforhold, og det foregår ved, at der er en, der holder et oplæg om et emne, og så diskuterer vi emnet ud fra den viden, vi hver især har, siger Ib Meng, der mødes i klubben en gang om måneden.
Ib og John bruger en del tid på planlægning, et nyhedsbrev med vittigheder, resumé fra sidste oplæg og påmindelser om de næste arrangementer samt en sudoku, som afleveres til næste arrangement og udløser en flaske vin for en heldig vinder. Men det giver god mening for Ib og John at bruge tid på klubben.
– Det er fantastisk at sætte folk sammen på kryds og tværs. Der er masser af engagement, spørgsmål og videbegærlighed. Folk kommer også altid tidligt til møderne for at få gode pladser og få gang med snakken. Det siger noget om engagementet, siger John Pedersen.
Ostemadder og terningespil
Hvert møde startes med en sang og et kort indlæg fra et medlem under emnet: ”Her er mit liv”, og så serveres der ostemadder og kaffe. Der er også årlige begivenheder som bowling og petanque samt udflugter ud af huset med spisning. Hvis det glipper med et af foredragene, hentes terningerne frem.
– Så skal man slå med to terninger, og får man fx to gange fire, skal man fortælle om sit liv, da man var 8 år osv.
Det giver enormt mange gode historier og snakke om ens liv, og det har været virkelig populært, siger John.
Udover at de to klubber i Solrød koordinerer en masse sammen, har de også møder med klubberne i Køge, Greve, Karlslunde, Roskilde og Næstved, hvor der vendes idéer – og en gang om året er der et landsmøde.
– Vi har en database, hvor vi kan gå ind og få idéer til foredrag. Der kan f.eks. sidde et medlem i Greve, der kan fortælle os noget spændende her i Solrød – og således kan vi bytte lidt på kryds og tværs, siger Ib, der i øvrigt også nævner, at ’damerne’ har lavet en lignende klub.
De to Karen Blixen-klubber i Solrød har omkring 200 medlemmer og fungerer efter samme principper.
Fest i maj
Den 10. maj 2023 fejrer klubben de fem år – og det bliver i Sorø, da det ikke var muligt at afholde arrangementet i Aktivitets- og Frivillighedscenteret. Arrangementet bliver fejret med smørrebrød og festlige indslag. Når man spørger til fremtiden for Hemingway Club 1 og 2, bliver der nævnt muligheden for oprettelsen af en tredje klub.
– Det er klart, at der er overvejelser om det lige nu, for vi vil jo gerne tilbyde ”Hemingway-konceptet” til så mange som muligt, men det kræver, at nogen vil indgå i en ny styregruppe, siger Ib Meng.
Men inden de to klubber bliver til tre, skal de i første omgang fejre de 5 år, 120 foredrag og mange fantastiske timer sammen i fællesskabet.
Kilde: Viborher