Børn i Nepal risikerer varige psykiske skader efter jordskælvet. Panik og angst er nogle af de alvorlige reaktioner, Red Barnet ser hos børn, der har oplevet verden ryste, bygninger styrte sammen, død og ødelæggelse. Hvert et efterskælv kan reaktivere de nepalesiske børns traumer, hvis ikke de akut får den rette hjælp, siger Red Barnets Anne-Sophie Dybdal, der er børnepsykolog og ekspert i behandling af børn, der har været udsat for katastrofer.
Red Barnet står lige nu parat med psykologisk hjælp til børnene i Nepal efter lørdagens voldsomme jordskælv. Behovet er stort og akut lyder det fra Red Barnet.
-De psykologiske konsekvenser af et jordskælv kan være fatale for børn. Og skaderne kan blive langsigtede, hvis børnene ikke hurtigt får den rette hjælp, siger Red Barnets børnepsykolog Anne-Sophie Dybdal.
-Børnene har oplevet, at verden bliver vendt på hovedet, og at alle de faste holdepunkter helt bogstaveligt er rystet fra hinanden. Bygninger er væltet om ørerne på dem, de voksne er panikslagne og angste og det påvirker i særligt grad de små, siger Anne-Sophie.
Anne-Sophie Dybdahl har mange års erfaring med børn, der har oplevet katastrofer og krige, og her er jordskælv en kategori for sig. I både Haiti, Kina, Japan, Iran og Italien har Anne-Sophie Dybdal set de samme reaktioner hos børn og forældre, der har oplevet voldsomme jordskælv.
Hendes oplevelser bakkes op af undersøgelser, der viser, at de voldsomme oplevelser kan have konsekvenser for børns trivsel og udvikling langt ud i fremtiden.
-Når jeg taler med børn, der har oplevet jordskælv, vender de igen og igen tilbage til spørgsmålet, om det kan ske igen? Og det kan det jo. Og de mange efterskælv er med til at reaktivere børnenes angst, og det er meget alvorligt, siger Anne-Sophie Dybdal.
Red Barnet giver psykologisk hjælp til børnene i Nepal
Red Barnets folk er stadig i gang med den livreddende hjælp, men arbejder samtidige for at give akut psykologisk førstehjælp til børnene, for at nedsætte risikoen for varige men.
-Vores folk er uddannede til at møde børn og forældre i den allersværeste situation. Det handler først om at berolige børn og forældre, lytte til deres bekymringer og give akut psykologisk støtte, siger Anne-Sophie Dybdal.
-Samtidig er vi ved at oprette såkaldte beskyttede områder for børn. Områder, hvor børn kan komme og lege og være sammen med voksne, der er særligt uddannede til at tage sig af børn i kriser. Det er nemlig helt afgørende, at børnene så hurtigt som muligt, mærker trygge og stabile rammer, siger Anne-Sophie Dybdal.
Hvordan kan du hjælpe børnene i Nepal? Det kan du gøre på mange måder:
– Du kan f.eks. starte din egen online indsamling på indsamling.redbarnet.dk og opfordre dit netværk til at være med til at redde og beskytte Nepals børn — det er nemt, og det går hurtigt.
– Du kan sms’e KATASTROFE til 1277, så støtter du med 150 kr.
– Del desuden meget gerne Red Barnets Facebook-opslag.
– Jo flere mennesker vi når ud til, jo flere kan vi hjælpe.
Tak for din støtte!
Red Barnet Solrød Strand