Der er ingen tvivl. Teknikken er til stede. Derfor skal den anvendes. Det siger direktør i Danske Seniorer John Lagoni.
Udtalelsen kommer i forbindelse med DR2 Undersøger, der i aften dokumenterer, at 15 demente hvert år lider en frygtelig død som følge af at de har forladt deres eget hjem eller er gået fra det plejehjem, hvor de er beboere.
– Naturligvis skal teknikken komme de demente til gode. Vi anvender GPS teknik til at finde mobiltelefoner og stjålne biler, men det halter bagefter, når det drejer sig om at beskytte vores demente medborgere, lyder det fra John Lagoni, Danske Seniorer.
– Der findes i dag GPS-teknik, der med stor fordel kan anvendes til særlige udsatte ældre og demente, når man har begrundet frygt for, at de vil og kan forlade deres bolig.
– Når en undersøgelse viser, at op mod 15 demente hvert år drukner, fryser ihjel, eller bliver kørt ned, er det beskæmmende, at der ikke gøres mere, for at beskytte dem og andre, der kan komme i en lignende situation.
– I Danske Seniorer er vi ikke i tvivl om, at vi skal gøre, hvad der er muligt, for at beskytte og tage god vare på vores ældre, de svage og i dette tilfælde de demente. Det er ikke rimeligt, at demente, skal lide en smertefuld død og deres pårørende i måske dagevis skal være usikre på et kært familiemedlems skæbne.
– Heldigvis er det ikke alle demente, der forlader deres hjem, der kommer til skade eller dør en smertefulde død, men kan vi afbøde at det sker, så har vi en klar forpligtelse til at tage teknikkentil hjælp.
– Siden 2010 har 2.400 demente fået en GPS, men behovet er tydeligvis større. Derfor bør de pårørende, kommuner, plejecentre og læger i højere grad i fællesskab vurdere på, hvornår det er betimeligt at lade den demente blive udstyret med en GPS sender.
– Vi skal gøre alt, hvad der står i vores magt for at beskytte de særligt udsatte ældre medborgere. I den forbindelse kan jeg ikke lade være med at nævne, at jeg er vidende om, at man eksempelvis på et jysk plejehjem har fået opstillet en busholdeplads, hvor en dement borger jævnligt tager
plads for at vente på den bus, der i princippet skulle køre vedkommende ”hjem,” men af gode grunde aldrig kommer det pågældende sted. Der har man virkelig tænkt sig om, og gjort hvad man kan, for at beskytte den demente.
– I Danske Seniorer er vi derfor helt enige med direktøren i Alzheimer Foreningen Nis Peter Nissen, når han udtrykker glæde over, at 2.400 borgere allerede er udstyret med GPS. Vi føjes så til, at hvis der er yderligere måske 2.400, der har brug for at blive udstyret med en GPS for at redde dem fra en frygtelig død, eller for at berolige deres pårørende, så er det, hvad der skal til.
Det anslås, at cirka halvdelen af de cirka 38.000 registrerede demente på et tidspunkt i deres sygdomsforløb
forlader deres hjem.