Danmark er et land med mange muligheder, og for Arthur Roberti Kosakian har netop disse været afgørende. Som tidligere flygtning og nu byrådskandidat for Liberal Alliance i Solrød vil han bruge sine erfaringer til at styrke det politiske fokus på beskæftigelse og integration.
“Det er en stor ære for mig at kunne give tilbage til det samfund, der har givet mig en ny start. Jeg vil arbejde for en kommune, hvor man ser alle borgere som nogen, der kan bidrage med noget. Man er andet end sin sygdom eller beskæftigelsessituation,” siger Arthur Roberti Kosakian, som selv har haft systemet tæt på livet.
Fra krig til karriere i Danmark
Kosakian blev født i Armenien i det tidligere kommunistiske Sovjetunionen og kom til Danmark i 1992 som flygtning efter murens fald. Hans opvækst var præget af krig, kaos og mangel på basale fornødenheder. Derfor var det også et stort kulturskifte at komme til Danmark og Vesten.
“Jeg var en af de heldige, der fik asyl, og for første gang i mit liv oplevede jeg et velfungerende demokrati, ytringsfrihed og gensidig tillid og ligeværd. Det fascinerede mig dybt,” fortæller han.
Han besluttede sig hurtigt for at lære dansk, læste cand.polit. på Københavns Universitet og blev engageret i samfundsaktiviteter, bl.a. ved opstilling til Integrationsrådet i Københavns Kommune. Sidenhen har han haft en succesfuld karriere som driftsleder, hvor han har haft ansvar for op til 150 medarbejdere. I 20 år drev han en modevirksomhed, der importerede italienske luksusbrands til det danske marked.
“Min erhvervskarriere har givet mig en særlig indsigt i, hvad der fremmer og hæmmer vækst og beskæftigelse. Integration har været et naturligt omdrejningspunkt for mig, og jeg har ansat og udviklet adskillige medarbejdere med flygtninge- og indvandrerbaggrund,” siger han.
I dag arbejder han deltid som økonomiansvarlig i en lokal hegnvirksomhed i Havdrup. Her har han også ansvaret for at løfte nogle borgere ind på arbejdsmarkedet igen:
“Det at stå op til noget er så vigtigt, hvis man vil integrere sig. At have et job eller gå på en uddannelse, hvor nogen forventer noget af en. Det er tydeligt at se, hvis indstillingen er en anden, og sådanne personer er til gene for både virksomheder og resten af samfundet,” siger han.
En ny kamp efter sygdom
I 2022 blev Kosakians liv vendt på hovedet, da han fik en blødning i hjernen – noget der har sat varige fysiske og mentale mén. Han er derfor nu tilkendt førtidspension. Men på trods af sygdom ønsker han at bidrage aktivt til samfundet ved at arbejde, det helbred tillader, og nu gennem et lokalpolitisk engagement.
“Det danske sundhedssystem har bragt mig tilbage til livet, og de dygtige medarbejdere i Solrød Kommune har hjulpet mig med ikke at synke ned i beskæftigelsesløshed og bedrøvelse. Det er jeg dybt taknemmelig for. Derfor ser jeg det også som min borgerpligt at bidrage til udviklingen af kommunen med de erfaringer, jeg har,” siger han.
Visioner for Solrød Kommune
Som byrådskandidat vil Kosakian arbejde for bedre beskæftigelsesmuligheder og en mere effektiv integrationspolitik. Han mener, at krav og forventninger til den enkelte er afgørende for en vellykket integration.
“Alle har noget at bidrage med i et samfund, og det er positivt og tillidsskabende, at vi stiller krav til hinanden. Jeg vil arbejde for en kommune, hvor mennesker får de bedste muligheder for at lykkes – uanset deres baggrund,” siger han og henviser til, at det egentlig går ret godt med beskæftigelse og integration i Solrød, men at der fortsat er et potentiale.
“Vi er blandt de kommuner i landet med færrest borgere på arbejdsløshedsydelser. Derudover er vi meget bedre end andre kommuner til at få indvandrere og efterkommere i beskæftigelse – i særdeleshed kvinderne. Dog tiltrækker vi mindre højproduktiv og specialiseret udenlandsk arbejdskraft end sammenlignelige kommuner, selvom vi burde kunne tilbyde mindst lige så gode bosætningsmuligheder. Det bør vi se nærmere på.”
Selv kom Arthur Roberti Kosakian til Danmark med afsluttet første år i Ingeniørvidenskab (B.E.), IT fra National University of Architecture and Construction of Armenia, og er derfor en veluddannet ikke-vestlig indvandre.
Kommunalvalget afholdes den 18. november 2025 over hele landet. Modsat folketingsvalg kan personer uden dansk statsborgerskab, men med bopæl i kommunen, også stemme til kommunalvalg. Det gælder for lidt under 1.000 borgere i Solrød Kommune.
Kilde: Arthur Roberti Kosakian