Skrevet af Marianne Due – Viborher
Disken er fyldt med velsmagende kvalitetskød, når den populære gårdbutik kører salgsvognen til Høstfesten i Havdrup
Når kunderne først har smagt kød fra Hereford-kvæg, så vender de tilbage efter mere.
Det fortæller Helle Skafte, der sammen med sin mand Henrik og søn Hans-Christian driver Højgaard Hereford, som tæller 300 stykker kvæg og en populær gårdbutik i Gadstrup ved Snoldelev.
Normalt kan kødet kun købes fra gårdbutikken men ligesom tidligere år, så står Helle Skafte og familien klar til at snakke med kunderne og sælge ud af deres produkter ved årets Høstfest i Havdrup den 7. september.
Dyrevelværden er vigtig
Helle Skafte bliver ofte spurgt om kødet er økologisk – det er det ikke – men dyrevelfærden er i top. Kvæget går ude i det fri om sommeren, hvor dyrene bliver tilset hver dag, og det er oplysninger, der tæller hos kunderne.
Det var Henrik Skaftes far, Hans Skafte, der fik de første Hereford-dyr til Højgaard tilbage i 1991. I begyndelsen havde gården blot nogle få dyr, men flokken og forretningen er vokset med årene, hvor gårdbutikken også er kommet til.
Tredje generation
Med Hans-Christian som medejer er tredje generation nu med til at drive det store landbrug. Om vinteren går de mange køer, kalve og kvier i en løsdriftsstald hjemme i Gadstrup men i sommerhalvåret er besætningen spredt, når kvæget græsser på marker rundt omkring i lokalområderne i Gadstrup, Tune, Karlslunde, Greve, Solrød og nær Roskilde.
Nogle steder går de rødbrune køer med de karakteristiske hvide aftegninger i hovedet og på bugen på områder, hvor græsningen er en del af naturplejen til gavn for biodiversitet.
Man kan også opleve, at køerne har kælvet i det fri og går på marken med deres små, langbenede kalve.
Velsmagende kvalitet
Racen stammer fra England og er den mest udbredte kødrace i verden, men hvad er det særlige ved kødet fra Hereford-kvæget?
– Hereford er et kødkvægsdyr. Det betyder, at kødet er velsmagende med en god fedtmarmorering, der hverken er for meget eller for mager, forklarer Helle Skafte og tilføjer: – Mange kommer igen, når først de har prøvet det.
Helle Skafte forklarer videre, at kvæget bliver slagtet som ungkvæg, når dyrene er omkring to år gamle, og det betyder, at kødet har en fin struktur i modsætning til det grovere oksekød fra ældre dyr.
Udover kød fra Hereford-kvæget kan der også købes øl fra Krenkerup Bryggeri i gårdbutikken hos Højgaard Hereford, så middagen kan få følgeskab af en anden specialitet produceret af danske råvarer.
Fakta
Hereford er den mest udbredte kødrace i verden.
Den stammer fra grevskabet Herefordshire i den vestlige del af det centrale England hvor der i 200-300 år har været drevet systematisk avl med racen.
I Danmark er der ca 10.000 registrerede dyr
Højgaard Hereford har ca. 300 stykker kvæg
De græsser på 300 m2