Hvad er ledelse overhovedet for en størrelse? Hvilke ledelsesstile falder mig nemmest og hvorfor? Hvordan griber man egentlig en større strategisk forandring an? På Center for Diplomledelse er der rig mulighed for afklaring, uddannelse, coaching, mentoring og netværk.
Siden oktober 2014 har en gruppe studerende læst, diskuteret, reflekteret og fået input om ledelse i praksis og ledelse af forandringer på Center for Diplomledelse, Erhvervsakademi Sjælland – og for nylig gennemførte holdet de den sidste eksamen.
Initiativet blev sidste år sat i søen af kommunerne Næstved, Roskilde, Stevns, Køge og Solrød i samarbejde med Køge Handelsskole. HR-konsulent fra personaleafdelingen i Køge kommune Kirsten Sattler fortæller om de udfordringer, som ligger i tiden: ” Vi bliver nødt til at have fokus på at spotte og udvikle ledertalenter, hvis vi skal være interessante for de unge i organisationen, og ikke mindst hvis vi skal sikre god ledelse fremover. Forløbet her skal derfor understøtte kommunernes Employer Branding ved at give særlig udvalgte medarbejdere den mulighed at afklare sig om at gå ledelsesvejen og ikke mindst ruste dem til opgaven”.
Udviklingschef Merete Hansen fra Køge Handelsskole supplerer: ”Samarbejdet har for os betydet, at vi har kunnet sætte fokus på at skabe læring om ledelse både i undervisningslokalet og i deltagernes hverdag. Gennem såvel masser af praktisk træning og konkrete metoder, men også gennem teori og en mere abstrakt forståelse af hvad ledelse er, hvorfor og hvordan. For eksempel skulle hver enkelt deltager sammen med nærmeste leder udarbejde en motiveret ansøgning. På den måde kom det for alle parter til at stå helt klart, hvad formålet med deltagelsen i forløbet var, og hvordan der løbende kunne følges op på muligheder og udfordringer. Det skete bl.a. ved at tilbyde deltagerne en coach og en mentor på sidelinjen.”
Overførsel til virkeligheden
Rikke Simonsen, som til daglig arbejder med klubområdet i Roskilde Kommune, har netop afsluttet forløbet med et super resultat ”Det har for os alle virkelig åbnet op for de muligheder, der er i ledelse. Det har været lærerigt og spændende at blive præsenteret for hele paletten af teorier, perspektiver og metoder og derefter dykke ned i det mest interessante område. For mig har det helt sikkert været forandringsledelse – og jeg fandt ud af undervejs, at min personprofil viste, at jeg motiveres af forandringer!” siger Rikke Simonsen.
”Helt konkret har den kommunikative ledelse hjulpet mig i min hverdag allerede, fordi jeg er i et tæt samarbejde med flere ledere. Jeg har fået stor forståelse for ledelse og spørgsmålet om hvorvidt jeg selv skal være leder har da meldt sig for os alle på holdet. Men primært har forløbet for mig handlet om personlig udvikling. Vi har været meget tændte på det, men det har været en stor mundfuld,” siger hun.
Udviklingskonsulent Stefan Lildal-Schrøder fra Teknik og miljø i Køge kommune er også blevet afklaret. Han siger ja tak til et lederjob i fremtiden og har valgt at fortsætte på diplomuddannelsen i ledelse. ”Jeg er blevet bevidst, om hvad jeg vil, hvad jeg kan bidrage med, og hvordan jeg kan blive mere værdifuld for organisationen ved at have kendskab og viden om ledelse og forandringer. For mig har det været helt unikt at mødes med en erfaren mentor. Jeg tror egentlig inspirationen går begge veje. At kunne sige: Det, du siger der, får mig til at tænke på noget, jeg lige er i gang med. Det er jo en oplagt mulighed for at få fortalt om en oplevelse på som måske ellers ikke havde været,” siger Stefan Lildal-Schrøder.
Og hvad sker der så nu?
HR-konsulent Kirsten Sattlers håb er, at deltagerne har fået blod på tanden til at opsøge de muligheder, der er – enten i et kommende lederjob – eller i andet spændende ledelseslignende arbejde i deres organisation. Et nyt forløb er allerede planlagt til at starte i efteråret. For yderligere information herom kontakt Merete Hansen, Køge Handelsskole på e-mail: mh@khs.dk