Solrød Kommune tilbyder kroniske patienter et 10 ugers rehabiliteringsforløb, der skal sikre højere livskvalitet og funktionsevne.
Selvom en kronisk sygdom ikke kan kureres, så er der meget, man kan gøre for at forbedre patientens livskvalitet og funktionsevne. Derfor tilbyder Solrød Kommune et 10 ugers rehabiliteringsforløb med patienter med KOL, diabetes 2 eller hjerteproblemer.
”Formålet med kronikerrehabilitering er at opnå højst mulig funktionsevne og livskvalitet samt begrænse eller udskyde de komplikationer, der kan opstå i forbindelse med sygdommen,” siger leder af Genoptræning, Aktivitets- og Frivilligcenter i Solrød Kommune, Bibi Anshøj.
Hjælp til at ændre vaner
Nyere forskning viser, at komplikationer bl.a. kan udskydes ved rygestop og/eller ændring af motions- og kostvaner. At ændre vaner er for mange en svær proces. Via rehabiliteringen kan du få råd, redskaber og vejledning til selv at tage ansvar og få kontrol over egen sundhed og eget liv.
”Det er aldrig for sent at tage ansvar for og få kontrol over egen sundhed og livskvalitet,” siger hun.
Træning i fokus Som patient kan man blive henvist til kronikerrehabilitering, hvis sygehuset eller egen læge vurderer, at man opfylder inklusionskriterierne. Herefter vil man blive kontaktet af en sygeplejerske, og sammen planlægger man det videre forløb, hvor det bl.a. afklares, om patienten er motiveret for træning. Hvis det er tilfældet, tilbydes patienten et 10-ugers forløb, der indeholder en startsamtale, undervisning en gang om ugen og træning to gange om ugen. Undervisningen ligger i forbindelse med træningen og begge dele forestås af både ergo- og fysioterapeut. Man kan som udgangspunkt kun deltage i kronikerrehabilitering én gang.
I træningsforløbet bliver patienten udfordret fysisk og opnår viden om fysisk aktivitets betydning for sygdom bl.a. via fokus på:
- Konditions- og styrketræning
- Kropsbevidsthed
- Afspænding
- Motivation til bevægelse og eventuelle motionsudfordringer
- Viden om forandringsprocesser og ændring af vaner
- Målsætning
- Brug og fastholdelse af fysisk aktivitet i hverdagen
- Netværksdannelse
Mål for rehabiliteringsforløbet Derudover er der fokus på andre emner, som også kan påvirke ens liv, når man lever med en kronisk sygdom. Heriblandt vejrtrækningsteknikker, vægtproblematikker, angst, sex og samliv samt forvaltning og økonomisering af patientens energi i forhold til daglig livsførelse.
Man vil på holdet komme til at afprøve forskellige former for motion – både i Genoptræningscentret og i naturen. Der tages hensyn til den enkeltes fysiske formåen.
I fællesskab med terapeuterne opstilles der mål for rehabiliteringsforløbet, og der bliver lagt en plan for fortsat motivation og fastholdelse af motionsvaner efter forløbet er slut.