Solrød Kommune har givet § 3-dispensation til fjernelse af to spærringer i Møllebækken.
Spærringer i Møllebækken (ROS-422 og ROS-423) er beliggende henholdsvis ved Møllesvinget 3 og ved Møllebækkens krydsning med Tåstrupvejen/Karlslunde Landevej. Karlstrup Møllebæk er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttede naturtyper. Dispensationen er meddelt i medfør af naturbeskyttelseslovens § 65, stk. 3.
Beliggenheden fremgår af dette kortbilag.
Beskrivelse af projektet
Der foreslås fjernelse af to spærringer i Møllebækken for at skabe fri passage for vandrende fisk og anden vandløbsfauna i Møllebæksystemet.
Fjernelsen af de to spærringer vil blive udført som beskrevet under afsnit 2 og 3 i forundersøgelsen.
Baggrund
De to spærringer i Møllebækken er omfattet af den statslige vandplan 2010-2015. Solrød Kommune har indarbejdet indsatserne i den foreløbige udgave af Vandhandleplan 2010-2015. Vandhandleplanen beskriver, hvordan Solrød Kommune vil realisere de statslige vandplaner og indsatser for oplandet til Køge Bugt.
I samarbejde med Greve Kommune er der gennemført en forundersøgelse af fjernelsen af de to spærringer. Forundersøgelsen omfatter også en tredje spærring i Vildmoseløbet, men da Vildmoseløbet ikke er omfattet af § 3-beskyttelsen, er fjernelsen af denne spærring ikke omtalt yderligere i denne dispensation. Fjernelsen af de tre spærringer vil til sammen skabe fri passage for vandrende fisk og anden vandløbsfauna i Møllebæksystemet.
Sammen med de indsatser, som er foreslået i den kommende vandplan for 2015-2021, vil fjernelsen af spærringerne øge sandsynligheden for, at vandløbene kan opnå miljømålsætningen.
Spærringen i Møllebækken ved Møllesvinget 3 (ROS-422)
Spærringen ved møllen er et styrt på 1,53 m over ca. 5,6 m hvilket giver et fald på ca. 270 ‰. Styrtet foreslås fjernet ved dels at skabe et nyt mæandrerende trace opstrøms spærringen dels ved at afvikle selve faldet med et serpentinerstryg. De nærmere detaljer fremgår af projektforslaget. Spærringen ligger udelukkende i Solrød Kommune.
Spærringen i Møllebækken ved broen under Tåstrupvejen/Karlslunde Landevej (ROS-423)
Ved st. 105 (st. 0 er ved tilløbet til Vildmoseløbet), umiddelbart efter broen under Karlslunde Landevej er der et styrt på 49 cm. fra kote 5,95 – kote 5,46. Spærringen foreslås fjernet ved opbygning af en 40 m lang banke, der hæver vandløbsbunden med 0,5 m. I banken etableres en 0,5 m bred, svagt mæandrerende strømrende med en samlet længde på 42 m og et fald på 17,4 ‰. De nærmere detaljer fremgår af projektforslaget. Spærringen ligger på grænsen mellem Greve og Solrød Kommuner.
Det forudsættes, at det ansøgte udføres som beskrevet i ansøgningsmaterialet.
Besigtigelse
Vi har den 25. september 2014 besigtiget området sammen med ansøger og har i den forbindelse fået en fin gennemgang af projektforslagene.
Solrød Kommunes bemærkninger
Det er Solrød Kommunes vurderingen, at fjernelse af de to spærringer som det er beskrevet i projektoplægget, vil forbedre de fysiske forhold i vandløbet væsentligt. Vandløbsrestaureringsprojekterne vil forbedre levestederne for dyre- og plantelivet i vandløbet herunder vandrende arters gydepladser og vandringsveje. Endvidere vil ændringerne af vandløbsforholdene på størstedelen af strækningen skabe en bedre interaktion med de omkringliggende arealer og forbedre mulighederne for etablering af brinkvegetation. Dette vil være til gavn for faunaen omkring vandløbet samt fisk og invertebrater i vandløbet.
Betingelser
Det er en betingelse for denne dispensation, at fjernelsen af de to spærringer forgår som beskrevet i ansøgningsmaterialet (forundersøgelserne).
Klage- og søgsmålsvejledning
Dispensationen vil blive offentliggjort her på kommunens hjemmeside den 10. oktober 2014.
Dispensationen kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet.
Klageberettigede er efter naturbeskyttelseslovens § 86:
· ansøgeren,
· ejeren af ejendommen,
· offentlige myndigheder,
· lokale foreninger og organisationer, som har væsentlig interesse i afgørelsen, og
· landsdækkende foreninger og organisationer, som har beskyttelse af natur og miljø eller rekreative interesser som formål.
Klagefristen er 4 uger fra den dag afgørelsen er meddelt, dvs. klagefristen udløber den 7. november 2014.
En eventuel klage skal være skriftlig og sendes til Solrød Kommune på mail teknisk@solrod.dk eller pr. brev til Solrød Center 1, 2680 Solrød Strand. Solrød Kommune videresender klagen til Natur- og Miljøklagenævnet.
Det er en betingelse for Natur- og Miljøklagenævnets behandling af din klage, at du indbetaler et gebyr på 500 kr.
Afgørelsen vil desuden kunne indbringes for domstolene, jf. naturbeskyttelseslovens § 88, inden for en frist på 6 måneder fra denne afgørelses meddelelse.
Hvis dispensationen ikke udnyttes inden 3 år, bortfalder den.