Solrød Kommune har fået en række nye principper for kommunens borgerinddragelse, der betyder, at borgerne nu skal inddrages så tidligt som muligt i den politiske proces.
’De bedste løsninger opstår i samspillet mellem borgerne, politik og faglighed’. Sætningen er blevet Solrød Kommunes overordnede princip for borgerinddragelse og skal sammen med en række andre underliggende principper være retningslinjer for den fremtidige borgerinddragelse i kommunen. Borgerinddragelse har længe været et vigtigt fokusområde for byrådet, og nu har byrådspolitikerne så enstemmigt valgt en række principper til at sætte rammerne for borgerinddragelsen.
“Vi ønsker i byrådet at sende et klart signal til borgerne om, at vi har fokus på at inddrage dem til gavn for de beslutninger, vi træffer. Vi har længe arbejdet med borgerinddragelse, men særligt det nye byråd har et ønske om at arbejde med involvering på nye måder. De her nye principper giver os en fælles forståelse af, hvad borgerinddragelse er, og har desuden til formål at forventningsafstemme. Borgerinddragelse kræver mange ressourcer, og vi skal derfor inddrage i tilfælde, hvor vi som kommune får mest muligt ud af processen til gavn for både borgerne og Solrød Kommune som helhed,” siger borgmester Emil Blücher.
Under det overordnede princip ligger fire yderligere principper, som blandt andet går på, at det er byrådets ambition at være åben i sin borgerinddragelse. Det betyder, at inddragelsen af borgerne skal ske så tidligt som muligt i processen og i det omfang, som det giver mening.
De fire underliggende principper er:
- Vi vil være åbne
- Vi vil være tydelige
- Vi vil være realistiske
- Vi vil være eksperimenterende
Vil løbende følge arbejdet
De nye principper for borgerinddragelse skal nu ud at leve i praksis og vil derfor fungere som retningslinjer i arbejdet med større sager og politikker, hvor det giver mening at lave borgerinddragelse. Borgerinddragelse har allerede henover foråret været en stor del af arbejdet med den nye planstrategi og DK2020-klimaplan, hvor Solrød Kommunes nye digitale platform for borgerinddragelse, Solsiden, blandt andet har været brugt til at indsamle input fra borgerne.
Det er som nævnt byrådets mening at være eksperimenterende i dets tilgang til borgerinddragelse. Derfor vil forskellige metoder løbende blive afprøvet. En arbejdsgruppe med repræsentanter fra alle partier og lister i byrådet vil følge arbejdet med borgerinddragelse for at sikre, at Solrød Kommune fortsat udvikler og arbejder med den måde, hvorpå borgerne, byrådet og organisationen i fællesskab skaber de bedste løsninger.
Fakta
Et enigt byråd godkendte på byrådsmødet den 21. juni 2023 byrådets principper for borgerinddragelse.
I forlængelse af en temadag den 22. april 2022 nedsatte byrådet en arbejdsgruppe med repræsentanter fra alle partier og lister i byrådet, som skulle arbejde med anbefalinger og principper for borgerinddragelse i kommunen.
Der er bevilget 15.000 kr. til udgifter til grafisk præsentation af principperne, som finansieres af budgettet til de politiske udvalgs udviklingsaktiviteter.
Kilde: Solrød Kommune