Danskerne elsker at grille og sjællænderne i særdeleshed. Det viser en ny analyse foretaget af Epinion på vegne af Coop, som har kortlagt danskernes grillvaner. Og spørger man sjællænderne, hvad de bedst kan lide at grille, er favoritten pølsen – faktisk er sjællænderne de danskere, som er allermest begejstrede for at grille pølser.
Sommeren er på sit højeste, og duften af grill dominerer det danske landskab. Og spørger man sjællænderne, er særligt én ting afgørende for, at en grillaften kan kategoriseres som en god én af slagsen, nemlig det gode selskab. På anden og tredjepladsen kommer, at kødet skal være velstegt, og at vejret er godt. Til sammenligning prioriterer nordjyderne det gode vejr, efterfulgt af velstegt kød og til sidst det gode selskab.
Og ifølge Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop, topper grillsæsonen lige nu:
”Danskerne er meget begejstrede for at grille og rigtig gode til at samle sig om grillmåltidet i sommerenes måneder. Selvom vejret har været meget svingende, strømmer danskerne til butikkerne for at få tanket op på kul, grilludstyr og ikke mindst grillpølser.”
Sjællænderne er Danmarks pølsekonger
Det er svært at finde en sjællænder, som ikke har grillet pølser inden for det sidste år. Ni ud af ti sjællændere har nemlig haft den traditionelle danske grillspise på grillen – grillpølsen. Og det gør dem faktisk til de danskere, som griller allerflest pølser sammenlignet med otte ud af ti nordjyder, midtjyder og danskere bosat i Syddanmark. Og sjællændernes favoritgrillpølse er frankfurteren.
Næst efter grillpølsen foretrækker sjællænderne at grille oksebøffer og hakkebøffer – tre ud af 10 er også glade for at grille flæskesteg.
Engang imellem sker det også, at sjællænderen smider noget af det grønne på grillen, og her er det de gamle grillklassikere, majskolber, kartofler og tomater, der dominerer.
Mænd griller – kvinderne laver tilbehør
Ligestilling eller ej. De traditionelle rollefordelinger i hjemmet er stadig at finde, når sjællænderne griller. Her er grillen mændenes domæne – knap otte ud af ti af mændene svarer, at de står for at grille derhjemme, mens over halvdelen af kvinderne svarer, at de står for at handle ind og for at lave tilbehør.
Fakta fra undersøgelsen
Danskernes grillvaner
•77 procent af de sjællandske mænd svarer, at de typisk står for at grille sammen lignet med 13 procent af kvinderne.
•52 af de sjællandske kvinder svarer, at de står for at købe ind til grill sammenlignet med 20 procent af mændene.
•66 procent af sjællænderne har en kuglegrill og 32 procent har en gasgrill.
•91 procent af sjællænderne har grillet pølser inden for det sidste år, og 26 procent foretrækker frankfurteren.
•80 procent af sjællænderne har grillet oksekød inden for det seneste år sammenlignet med 60 procent af midtjyderne.
•32 procent af sjællænderne har grillet flæskesteg sammenlignet med kun 21 procent af danskerne fra Syddanmark.
•Majskolben er den grøntsag, som sjællænderne griller mest – 49 procent har haft en majskolbe på grillen inden for det seneste år.
•Til en grillaften vil 48 procent af sjællænderne vil helst roses for, at kødet er velstegt.
•En succesfuld grillaften for sjællænderne indbefatter godt selskab (70 procent), velstegt kød (55 procent og godt vejr (45 procent).
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget for Coop Danmark via Epinions Danmarkspanel. Der blev indsamlet 1.013 interviews i perioden 5. juni til den 11. juni 2015. Analysen er udført blandt danskere i alderen 18-75 år og udsendt repræsentativt for den danske befolkning i forhold til køn, alder, uddannelse og region og efterfølgende vægtet.