Tre af de forbundne partnere i Campus Køge afholdt den 24-timer lange Medicicamp, som er en årlig tilbagevendende konkurrence. 180 studerende fra de tre gymnasiale ungdomsuddannelser i Køge – Htx på EUC Sjælland Køge, Køge Gymnasium og Køge Handelsgymnasium – mødtes på Køge Gymnasium om innovation i et fagligt og socialt krydsfelt på tværs – om hvordan Køges byrum kan gøres mere attraktivt for borgerne.
Torsdag den 9. april til fredag den 10. april blev der arbejdet på højtryk med fysisk udgangspunkt i Køge Gymnasiums multisal. 180 deltagere fra de tre gymnasiale ungdomsuddannelser i Køge havde sat hinanden stævne for at dyrke fagligheder på tværs ved 2015-versionen af Medicicamp.
Fra Køge Gymnasium deltog 1k og 1f med underviserne Lene Rønsholt og Henriette Anbro. Fra EUC Sjælland kom 1a, 1b og 1c med underviserne Carina Olsen og Kim Jacobsen, mens Køge Handelsgymnasium var repræsenteret med innovationsklasserne 1m og 1l samt underviserne Anders Kaarsholm, Rolf Højmark og Christine Hestbech Lauridsen. Uddannelsernes forskellige tilgange til faglighed kommer i fokus på Medicicampen – for det er i krydsfeltet, det spændende opstår: Htx bibringer projektet teknik, Stx billedkunst og matematik, mens Hhx har fokus på innovation og udvikling.
Forskellighed en dyd
De studerende bliver sat i grupper af seks – på tværs af klasse og uddannelse.
”De studerende bliver blandet, så ingen arbejder sammen med nogen, de kender. Medicicamp er skabt med fokus på det faglige og det sociale på tværs af uddannelserne. Vi er inspireret af renæssancens tilgang til opfindelser og ideudvikling som fx fyrstefamilien Medici i Firenze var det. I et arbejdskrydsfelt mellem filosoffer, videnskabsmænd og kunstnere, så nye banebrydende opfindelser dagens lys. Vi overfører det her til de tre ungdomsuddannelsers forskellige tilgange til teori og praksis – og lader de studerende opdage de gode samspil, der opstår i tværfaglige møder,” fortæller Anders Kaarsholm fra Hhx.
”Vi ønsker med Medicicamp, at alle studerende tager hjem med en god oplevelse i bagagen fra 24 timer sammen med andre unge, og at de har fået konkrete erfaringer i at være gode samarbejdspartnere og lært at agere med andre i en stor gruppe. Fra torsdag til fredag arbejder de 29 grupper med at frembringe ideer til at gøre Køges byrum attraktivt – og fredag skal de i konkurrence foran et eksternt dommerpanel,” supplerer Kim Jacobsen fra Htx.
Fælles kickstart
”De studerende ankommer med deres optikker på faglighed, og sammen bliver de præsenteret for en række elementer, der skal danne grundlag for døgnets arbejde,” siger Henriette Anbro fra Stx og fortsætter: ”Sammen har de studerende været på byvandring i Køge by, hvor de på en række lærerbesatte poster skulle have byens døde punkter for øje. Grupperne skulle tage selfies sammen på de opmærksomhedspunkter, som de edterfølgende ville udsætte for innovation. På den måde arbejdede grupperne på Facebook, Instagram og Snapchat undervejs i campen,” fortæller hun.
”Med afsæt i byvandringen fik de studerende i fællesskab en række oplæg til at blive klogere på byudvikling og byplanlægning, materialer og innovation. Vi havde besøg af Esben Danielsen, der fortalte om sine erfaringer med at skabe små velfungerende rum på fx Roskilde Festival og på Musicon-området i Roskilde. Klaus Mogensen fra Institut for Fremtidsforskning talte om byens nye miljøvenlige materialer fx nano diamanttråd og intelligent glas. Forsker Malene Freuendahl Petersen fra RUC gav eksempler på byudvikling i Nordhavn og Nørrebrogade. Da det teoretiske grundlag med eksempler var lagt, gik de studerende i gang med arbejdet med idegenerering, projekt og model – kun afbrudt af aftensmad og nattesøvn på Køge Gymnasium,” fortæller Henriette Anbro.
Ekstern vurdering ved finalen
Kl. 12 fredag gik konkurrencerne i gang. Et dommerpanel bestående af Stig Sirich Andersen (national projektleder på KOMP-AD, ZBC), Jørgen Steensgaard Madsen (formand, Metal Sydøst), Kim Rozalski (formand 3F Sydsjælland), Palle Birch (Hhx uddannelseschef), Dorthe Pedersen (lektor ved CBS), Sasja Brovall Villumsen (undervisningsansvarlig på KØS) og Anton Svendsen (centerchef i Stevns kommune og formand for Køge Gymnasiums bestyrelse) vurderede holdenes præstationer. De gik i mindre grupper rundt og vurderede de studerendes projekter i form af model og et minuts pitch. Ideerne blev vurderet efter kriterier omkring innovation, æstetik, realiserbart, producerbart, virkningsgradsamt økonomi.
Dommerpanelet udvalgte fire grupper til den store finale. Hold Å præsenterede ideen om en motionsrute med aktiviteter gennem byens døde punkter tilrettelagt den enkeltes behov og tid. Hold W arbejdede med Køge Å for at bringe naturen tættere på bymennesket – en glasfacade med nanoteknik, så man kan se fiskene og mulighed for at trække fiskefoder for aflevering af affald. Hold F introducerede en interaktiv legeplads ved KØS med mulighed for at røre ved kunsten. Hold B fremviste en port til Køge by med platforme med springvand og gangbroer.
Vinderne i årets Medicicamp blev hold Å bestående af Simon Hjarsø (Hhx), Daniel Dennis Borella (Hhx), Maria Skytt Olsen (Htx), Andrea Larnkjær (Htx), Nicoline Borgquist (Stx) og Julie Lykke Adelfalk (Stx). Dommerne valgte motionsruten som vinder, fordi den fik borgerne ud i hele byrummet og ud af fitnesscentre. Gruppen blev præmieret med gavekort fra Køge Handelsstandsforening for deres gode ide.