Havdrup Kirke er Grøn af stolthed
Havdrup Kirke har fået Palladiusprisen 2025 som en anerkendelse af kirkens innovative tilgang til at være Grøn Kirke. Med prisen fulgte 5.000 kr., som måske skal bruges på et stort træ til kirkegården, men kirketeamet er endnu i tænkeboks.
Prisen blev uddelt på Stiftsdagen lørdag 15. marts og blev også givet til Jakobskirken og Vindinge Kirke for deres initiativer.
Det var graver Finn Jørgensen, administrator og gravermedhjælper Stine Sten Christensen og kirkeværge Mogens Slot Nielsen fra Tune Kirke, der for nylig indstillede Havdrup Kirke med Kristine Stricker Hestbech i spidsen til årets Palladiuspris, fordi de er “fans af Havdrups måde at være Grøn Kirke på”.
I begrundelsen fremhæver de æstetisk bevaring af den gamle kirkegårdsstruktur trods forandringer i gravskik, klimahensyn, biodiversitet og præsteeng med shelters og offentlig adgang.
INFO: Palladiusprisen er en initiativpris, opkaldt efter biskop Peder Palladius (1503-1560). Den blev indstiftet i 2002 på foranledning af biskop Jan Lindhardt. Med prisen ønskede man at sætte fokus på de mange initiativer og projekter, der er i gang rundt omkring i stiftet, iværksat af præster, enkeltpersoner eller en gruppe af mennesker.
Kirken giver dig håb og indre ro
Med ”Kirkedage i Marts” tog Havdrup Kirke fat på foråret med et væld af særlige arrangementer.
Følsomt broderi
En lørdag eftermiddag deltog 35 personer i ”Følsomt Broderi” i sognehuset, hvor opgaven var at brodere tekster, der handlede om håb. Det blev fuldstændig magiske timer, hvor der blev broderet løs med gode budskaber på tværs af generationer, selvom der var mange, der ikke havde rørt en nål siden folkeskolen.
“Fedt at kunne fordybe sig i stilhed sammen med andre”, sagde en ung deltager. ”Dejligt med et kreativt og roligt refleksionsrum uden krav om perfektion eller nydelighed”, sagde en anden.
Vi skal holde håbet oppe hos hinanden
En tirsdag formiddag var store sal igen fuld af mennesker. Denne gang for at høre foredrag med Anita Jurs om kræft og heling. Hun fortalte sin egen historie med kræftsygdom og hendes erfaringer med selv at tage ansvar for sygdommen.
Hun mener, at sygehusvæsenet formidler barske diagnoser på en måde, der skaber frygt og tager håbet fra mennesker. Det vil hun gerne gøre noget ved. Hun blev støttet af sin behandler, som sagde, at indre ro sammen med et JA inden i os er universelle ingredienser på vejen mod at blive rask.
Skovbadning er øvelse i nærvær og indre ro
Havdrup Kirke fortsætter med aktiviteter udenfor i forårstiden, som underbygger glæde og livsenergi og som giver kontakt med både naturen og dig selv.
Efter kirkedagene inviterer Kristine Stricker Hestbech sammen med Ida Stricker Previati Hestbech til skovbadning i præstegårdshaven i april, maj og juni. Hver gang en tirsdag fra kl. 16-18. Skovbadning er en aktivitet, der tilbyder øvelser i nærvær, sansning og indre ro. Datoer og info på kirkens hjemmeside.
Kristi himmelfartsvandring på Sydsjælland
Kristine er også klar med sin 3-dages Kristi himmelfartsvandring på Sydsjælland sidst i maj. Tilmelding ligger på kirkens hjemmeside sammen med info om vandringen. Først-til-mølle og senest 1.maj.
Silkelarvens frue – kender du hende?
Nu har sognecaféen i Havdrup endnu et spændende foredrag på tapetet. Denne gang med Kim Greiner, som er fhv. havemester i Landbohøjskolens Have, forfatter og eventyrer.
Onsdag den 23. april kl. 10-12 fortæller han om “Silkelarvens frue” og Silkevejen, den gamle rejse- og handelsrute på 8.000 km fra øst mod vest.
Han fortæller om silke, der var sin vægt værd i guld og en velbevaret kinesisk hemmelighed i flere tusinde år. Om hemmeligheden der blev røbet, så silkeproduktionen også fandt vej til Danmark. Om Chr. 4. der havde silkespinderier i Silkegade. Om 70.000 silkelarver der langt op i 1900 tallet deltog i silkeproduktionen i Danmark – og flere gode silkehistorier …
Interesserede er velkomne, også selvom du aldrig har været i sognecaféen før. Bare duk op! Sognehuset byder på kaffe og brød, og det koster ikke noget.
Havdrup fejrer sognehusets 30 års fødselsdag
Onsdag den 30. april er det 30 år siden, sognehuset i Havdrup blev indviet. Straks efter blev der taget initiativ til et mødested for ældre eller enlige, så det, der i dag hedder Sognecaféen, kan faktisk også fejre 30 års fødselsdag.
Havdrup Kirke markerer begge dele i sognecaféens åbningstid kl. 10-12 med morgenmad og blødt brød, spil & sang & muntre hus-historier.
Har du været med til at sætte dit præg på sognehuset eller været en del af husets historie gennem alle årene, er du hjertelig velkommen.
Kilde: Havdrup Kirke