En tvungen nedlukning gav tid til at eksperimentere med flere hundrede kilo lakrids.
Der blev stille i Solrød Center, da Corona lukkede butikker og restauranter ned i vinter. Men for Bent Nybo, der ejer caféen Nybo’s i Solrød Center, blev det en mulighed for at afprøve det lakridseventyr, han havde drømt om i lang tid.
– Idéen om at lave lakrids opstod for tre år siden. Jeg havde opsagt min forpagtning i Tunehallen og ville gerne prøve noget nyt og kreativt. Jeg elsker lakrids og spiser enormt meget lakrids, så jeg begyndte at undersøge, hvordan man mon laver det. Og det er bestemt ikke noget, man bare lige googler sig til. Så faldt jeg dog over den gamle slagterbutik i Solrød Center, købte den og åbnede Nybo’s, og så blev lakridsen lagt lidt på hylden, forklarer Bent Nybo, der selv gennemrenoverede hele slagterbutikken og åbnede sin egen café.
Men Corona-nedlukningen gav ham en ny mulighed for at afprøve lakrids-idéen.
– Jeg brugte fire måneder på at finde den rette opskrift. Min lakrids er mere en lakridskaramel. Almindelig lakrids er lavet med mel, men jeg bruger kondenseret mælk, der skal op og koge. Bliver lakridsen bare en halv grad for varm eller kold, er der stor forskel på lakridsen. Så jeg har lavet flere hundrede kilo lakrids, før jeg fandt den rette opskrift, siger Bent Nybo.
Lakrids uden palmekerne
Hans egen yndlingslakrids er de bløde lakridsbåde, og han har forsøgt at ramme netop den lakridstype.
– Jeg vidste, at jeg havde fundet den rigtige opskrift, da jeg selv var tilfreds. Og da flere, der havde prøvesmagt den, meldte tilbage og ville købe mere af den, var jeg endnu mere sikker, siger Bent Nybo.
Han har indkøbt det nødvendige udstyr til at producere lakridsen og laver den i caféen, når der er tid. Lakridsen har været på markedet i en måneds tid og bliver indtil videre forhandlet i Nybo’s, Husk Kaffen i Solrød Center og Årstidens Blomster i Tune. Lige nu er der to varianter: En classic og en med pyramidesalt.
– Min mission var at lave lakrids uden palmekerne og uden tilsætningsstoffer. Palmekerne er en af grundene til, de rydder regnskovene, og det ville jeg ikke være med til. Jeg bruger kokosolie i stedet – men det smager ikke af kokos. Det har bare betydet, at det har taget lang tid at finde den rette konsistens. Min lakrids bliver heller ikke lakeret, som anden lakrids bliver, siger Bent Nybo, der er stolt af, at han fik løst de udfordringer i sit produkt.
Ekstra assistancer til caféen
Indtil videre har det ikke været et problem at få café og lakrids til at gå op i en højere enhed, da der – desværre – har været ganske stille i caféen efter Corona-genåbningen.
– Men nu kan vi se, at flere og flere er blevet vaccineret, og flere gerne ville ud og spise, da sommeren endelig kom, så nu bliver der mere at lave. Jeg skal til at planlægge min tid, og jeg har ansat ekstra assistancer i caféen, så jeg kan få lavet lakridsen også, siger Bent Nybo.
Navnet Solrød Lakrids er valgt, da lakridsen jo selvfølgelig er lavet i Solrød.
Lakridsen sælges i små, sorte æsker, der passer godt til lakridsens lidt rå idé, påpeger Nybo.
En æske lakrids koster i øvrigt 65 kr.
Kilde: Viborher.dk