Et flertal i byrådet har besluttet at sende tøjvask for borgere i eget hjem i udbud. Det betyder bedre forhold for borgerne samtidig med, at der også frigives ressourcer til Den Kommunale Hjemmepleje.
Bedre service og mere tid til omsorg. Det er to af hovedargumenterne for, at et flertal i byrådet på byrådsmødet den 21. juni 2021 har besluttet, at der skal gennemføres et udbud af tøjvask til borgere i eget hjem, så opgaven fremover kommer til at blive klaret af et privat firma. Byrådet vedtog samtidig, at borgernes egenbetaling skal besluttes i forbindelse med, at byrådet vedtager budget 2022-2025 til efteråret.
“Sagen har været lidt frem og tilbage mellem udvalg og administrationen, og der har været store følelser involveret i denne sag, men det skyldes udelukkende, at vi alle sammen vil det bedste for vores ældre borgere. I min optik er det den bedste løsning, som et flertal nu har stemt for, hvor vores ældre borgere får en bedre service samtidig med, at der kan frigives ressourcer i hjemmeplejen, så hjemmeplejen kan koncentrere sig om kerneopgaven – at tage sig rigtig godt at vores borgere,” siger Ivar Haugaard-Hansen, formand for Social-, sundheds- og fritidsudvalget.
Og det er ikke kun udvalgsformanden, der mener, at det er en god idé at fritage hjemmeplejen for tøjvaskeopgaven og lade et privat firma klare vaskebunkerne. Også Ældrerådet og Handicaprådet bifalder at sende opgaven om tøjvask i udbud, fremgår det af de to organers høringsvar, og det samme gør medarbejderrepræsentanter fra Den Kommunale Hjemmepleje.
Bedre service og mere tid til omsorg
Som det er nu, bruger hjemmeplejen meget tid på at ordne borgernes vasketøj, fordi hjemmeplejen under det samme besøg ikke kan nå både at sætte en vask over og at hænge den op. Det betyder, at vasketøjet må vente i maskinen, til hjemmeplejeren vender retur og hænger det op. Samtidig må borgeren vælge mellem enten en kulørt vask eller en hvid vask, da der kun vaskes en maskinfuld tøj hver 14. dag, med mindre borgeren er visiteret til hjælp til personlig pleje hver dag.
Med den nye ordning får borgerne en bedre service, da de får langt bedre mulighed for at få vasket både kulørt og hvidt tøj samtidig med, at de også kan få vasket tøjet på forskellige temperaturer. Tøjvasken kommer nemlig til at foregå på den måde, at borgerne får en vasketøjssæk til 8 kilo tøj, hvor de kan blande forskelligt tøj, som bliver fragtet til et professionelt vaskeri, hvor tøjet både bliver farvesorteret og vasket med svanemærket vaskemiddel på de temperaturer, som tøjets vaskeanvisninger angiver. Efterfølgende bliver det foldet pænt sammen, pakket ind og fragtet tilbage til borgerne klar til at komme i klædeskabet.
Ud over en bedre service til borgerne er en af gevinsterne ved at få ordnet tøjvasken af et privat firma også, at det frigiver ressourcer i en presset hjemmepleje.
“Vi – og flere andre kommuner – har udfordringer med at rekruttere personale nok til at udføre det stigende antal opgaver i Den Kommunale Hjemmepleje. Det skyldes bl.a., at vi bliver flere og flere ældre borgere, og opgaverne bliver mere og mere komplekse. Derfor har det også meget stor betydning, at vi nu kan frigive nogle ressourcer til omsorg frem for tøjvask,” siger Ivar Haugaard-Hansen, som understreger, at selvom der lægges op til en egenbetaling, som ca. svarer til de udgifter, borgeren selv har haft til tøjvask i forhold til strøm, vand, vaskepulver og afskrivning på egen vaskemaskine, er der på ingen måde tale om en spareøvelse:
“Det er faktisk dyrere for kommunen at få et privat firma til at tage sig af borgernes vasketøj, end at lade hjemmeplejen fortsætte med at varetage opgaven, men det er pengene værd, fordi det er en bedre løsning.”
Kilde: Solrød Kommune