I anledning af at Grevegård er blevet pyntet op til jul, inviterer vi til åbent hus på Greve Museum søndag den 23. november kl. 14. Dagen byder på fortællinger om jul i gamle dage, julesange, aktiviteter for børn og voksne, gløgg og julegodter.
Julefortælling, julesange og aktiviteter for børn og voksne
Museumsinspektør Kirsten Egholk giver en introduktion til udstillingen Den gamle jul på landet, som herefter kan ses på egen hånd. Der er også mulighed for at finde sin indre julenisse frem og synge med på fælles julesange og kreere gammeldags julepynt i museets værksted. Julegodter og gløgg står på menuen i museets café.
Juleudstillingen Den gamle jul på landet
Greve Museums juleudstilling i Grevegårds stuehus sætter fokus på de gamle juletraditioner og overgangen til juletræ og julegaver til børnene. Oprindeligt sagde man, at julen varede i 12 dage fra 1. juledag den 25. december til Hellig Tre Kongers aften den 5. januar. Der var arbejdsforbud i julen, ja man sagde ligefrem, at ingen hjul måtte dreje rundt i julen f.eks. spinderokken og møllestenen. Inden gårdens hushold kunne sætte sig til bords den 24. december, var der meget at se til. Forberedelserne til jul begyndte i november måned og varede helt frem til den 24. december. Specielt husmoderen og hendes tjenestepiger havde mange arbejdsopgaver, inden de kunne fejre, at det var jul. Tøjvasken skulle overstås inden jul. Ifølge gammel overtro hed det nemlig, at den, der klæder gærder i julen, skal klæde lig inden året er omme. Kvinderne stod også for brygning af juleøl, lysestøbning, slagtning og bagning af store julebrød, pebernødder og æbleskiver. Den tjenestepige, der æltede dejen til al julebageriet, var en særlig betroet person. Det var et meget anstrengende arbejde. Hun fik derfor en gave for sin indsats, men hun skulle selv lave den. Hun måtte slå så stort et julebrød op, som hun overhovedet orkede. Ligesom alle de andre tjenestefolk på gården, fik hun også en stor portion æbleskiver, som hun kunne spise af hele julen. Det kunne dreje sig om et halvt hundrede æbleskiver. Den del af julebaget, som de fik, kaldte man karlenes og pigernes julegave. I virkeligheden var det en del af deres løn. Smeden, klokkeren, jordemoderen, degnen og præsten fik også en stor julekage hver fra alle de gårde, hvor man bagte. Det var, hvad man kaldte julerente, den tids julegave. I julen skulle man også huske at lægge lidt brød til side til sognets juletiggere, der gik rundt til de store gårde og tiggede om lidt julebrød. Gårdens husdyr, fuglene og gårdbonissen blev der også sørget ekstra godt for til jul.
Information om Greve Museum
Juleudstillingen vises frem til den 4. januar 2015. Der er fri entre til Greve Museum på Bækgårdsvej 9, 2670 Greve. Museet har åbent tirsdag til fredag kl. 11-15, søndag kl. 11-17, mandag og lørdag er der lukket. Den 2. onsdag i hver måned er der åbent fra kl. 13.30 til 21 – således også onsdag den 10. december hvor der er gratis omvisning i juleudstillingen kl. 15-16, og kl. 19 synges julen ind under ledelse af museumsinspektør Kamilla Hjortkjær. Museet er lukket den 24. og 25. december samt den 31. december og den 1. januar 2015.