Fremtidens faglærte guides af virksomheder ved Jobdag på EUX & EUD Business Køge Handelsskole. Blandt gæsterne var Nystrup & Ørskov og XL-Byg fra Køges detailbranche. Mere end 200 elever på skolens erhvervsuddannelser fik chancen for at snuse til mulige karriereveje.
Virksomheder som XL Byg og tøjbutikkerne Nystrup & Øskov står klar til at tage deres del af ansvaret for, at næste generation kommer godt fra start på arbejdsmarkedet. Der er mange valg i dag, og de skal helst træffes på en kvalificeret måde. Det bidrager Jobdag på Køge Handelsskole til. I år deltog i alt ti virksomheder i Jobdag, der blev afholdt d. 4. november: GH Form, TDC, XL Byg, Nystrup og Ørskov, Renonorden, Holship, HK, Bilka samt Stevns Kommune og Region Sjælland. Det er en tradition på skolen, og mødet med virksomhederne gør eleverne skapere, når de skal ud og søge lærepladser efter den teoretiske del af uddannelsen er på plads. Men hvad får virksomhederne egentlig ud af det?
”Min partner og jeg, ser det som vores opgave at inspirere og give et reelt billede af, hvad det vil sige at arbejde i en tøjbutik”, fortæller Tanja Nystrup, der sammen med Dorte Øskov ejer Nystrup & Øskov, som over tid har vokset sig til fire tøjbutikker – en i Køge, to i Roskilde og en i Rødovre. Derudover er indehaverne gået i gang med at designe tøj og har fremtidsplaner om et akademi med kurser i styling for ansatte i tøjbranchen.
”De unge skal forstå, at en tøjbutik handler om mere end at se pæn ud”, siger Tanja Nystrup og fortsætter: ”Hver dag, når vi åbner butikken, tager vi forretningsbrillerne på”. De forretningsbriller, hun tænker på, er fx relationsarbejde. Elev i Nystrup & Øskov, Louise Bøgeskov som er med på Jobdag, fortæller, at hun kender yndlingstøjmærker og størrelser udenad på halvtreds kunder, ligesom hun også kender navnene på deres børn. Udover at kunne følge med i moden, skal forretningsbrillerne også kunne læse trends på de sociale medier. Tanja Nystrup og hendes partner har fra starten været meget aktive på Facebook og nu også Instagram, hvorfra butikkerne henter ca. 20 % af omsætningen.
”Jobdagen på Køge Handelsskole handler for os om at bidrage med viden og tage ansvar for de kommende medarbejdere indenfor branchen, men det handler også om at være aktiv og skabe debat på butikkens sociale medier,” siger Tanja Nystrup.
”Det er 8 minutter siden, vi lagde billedet på, og der er allerede 500, der har set det og 19 likes”, smiler Louise Bøgeskov og fremviser et foto af sig og Tanja Nystrup foran Køge Handelsskoles rool-up med information om Jobdagen. Tanja Nystrup ser tilfreds ud, for nyheden er ude og allerede i omløb blandt kunderne, som hun håber, vil synes godt om forretningens nye initiativ: Jobdag på Køge Handelsskole. Her vil hun selv sætte eleverne ind i hverdagen og opgaverne som selvstændig, mens Louise Bøgeskov vil fortælle om at være elev i en tøjbutik. De rejser sig begge på samme tid. Klokken er kvart i ni, og det er tid at gå i gang. De går ud for at møde erhvervsskoleeleverne, og hvem ved, måske er der også en ildsjæl og kommende butikselev til Nystrup & Øskov.
Kontakt til fremtidens ansatte Klokken er elleve, og Thomas Werngreen, HR chef i XL Byg i Køge og hans tre elever, Lukas, Emil og David, er netop kommet tilbage fra to timers intensiv undervisning og vejledning af elever. For XL-Byg er det en vigtig del af HR strategien, at virksomheden tager et samfundsansvar. Faktisk bruger Thomas Werngreen en hel del tid på elever på Køge Handelsskole og fra folkeskolen. Thomas Werngreen tager derfor gerne til Jobdag på Køge Handelsskole, han går til møder i uddannelsesudvalget, og han er med, når 10. klasserne skal øve sig i at skrive ansøgninger. ”Jeg har lige læst 42 jobansøgninger fra 10. klasses eleverne i Campus Køge. Bagefter var nogle af dem til en fiktiv jobsamtale med klassen som tilskuere”, fortæller Thomas Werngreen. På den måde forsøger han at bygge bro mellem teori og praksis, for alt for få elever kender branchen i forvejen. ”Mange unge mennesker har ikke været i et byggecenter. Det er jo først, når man etablerer sig, at man kommer der”, forklarer Thomas Werngreen.
På Jobdagen gør Thomas Werngreen og hans tre elever meget ud af at udbrede branchekendskabet. Det er vigtigt for XL-Byg, at unge kender branchen, gerne som en interessant job- og uddannelsesmulighed. Der er nemlig flere karrieremuligheder end de fleste ved. Har man uddannet sig til handelsassistent i træ- og byggeri, kan man blive selvstændig eller fortsætte indenfor fx IT, logistik eller som sælger af produkter i byggebranchen. Thomas Werngren er selv startet som elev og har videreuddannet sig, så han i dag er HR-chef.
Det tætte samarbejde med Køge Handelsskole og investeringen i tid til vejledning af elever, er godt givet ud for XL-Byg, mener Thomas Werngreen. Han bliver opdateret på nye reformer, ny viden og kompetencer, samt hvad der sker blandt de unge. På den måde betaler det sig for XL-Byg og de øvrige virksomheder, der deltager i Jobdag på Køge Handelsskole at engagere sig og tage ansvar for fremtidens faglærte.