Center for Diplomledelse-EASJ bød inden for til et velbesøgt fyraftensmøde om positiv psykologi på Køge Handelsskole. Lektor Hans Henrik Knoop fra Aarhus Universitet talte om menneskets stenalderhjerne, der ikke er fulgt med tiden og om muligheder for at hjælpe den på vej.
Skønt vi lever i en historisk set privilegeret og nærmest paradisisk tilværelse i den vestlige verden, oplever mange alligevel en halvtrist hverdag i forskellige grader af gråt. Hvorfor er det lettere for os at fortælle, hvad vi ikke vil, fremfor hvad vi gerne vil? Hvorfor påvirker negative oplevelser – stort set uden undtagelser – os meget stærkere end positive, når alle foretrækker de positive?
De spørgsmål kom under kærlig behandling, da Hans Henrik Knoop den 26. maj i Cafeen på Køge Handelsskole præsenterede tilhørerne for positiv psykologi som videnskab. Køge Handelsskoles direktør Tim Christensen bød velkommen til fyraftensmødets fremmødte – 200 nuværende og tidligere studerende på Center for Diplomledelse, samarbejdspartnere og nysgerrige ansatte. Hans Henrik Knoop gav et overblik over de centrale indsigter fra den positiv-psykologiske videnskab, og han viste med eksempler, hvordan den viden kan anvendes af alle, som ønsker øget trivsel, øget social ansvarlighed og øget samfundsmæssig bæredygtighed.
Tag det roligt? Den nutidige kontekst, mennesket i den vestlige verden, befinder sig i, er spritny – stadigvæk. Men menneskets software er forældet og sidder stadig fast i en tid, hvor raslen i hækken betød reel fare. Stenaldermennesket var nødt til at være bange nok til at leve – for at nå at sprede sine gener, lød det fra Hans Henrik Knoop. I det ledelsesmæssige perspektiv gav Hans Henrik Knoop flere eksempler tilsat humor og skæve vinkler på, hvordan positiv psykologi virker.
Hans Henrik Knoop optegnede et scenarie – en stenalderlørdag aften, hvor stenaldermennesket var i ro, havde rigelig mad – og alt burde være lykken. Men hvorfor raslede det i den tredje busk? Hvis stenaldermennesket i den givne situation lyttede til stenalderkonsulenten, som forsøgte at påpege alle de gode ting og anbefalede at droppe fejlfinderiet og brokkeriet, ville denne lørdag aften givetvis blive den sidste, hvis omtalte raslen skyldtes en sulten sabelkat. Det var ganske enkelt nødvendigt at være på vagt og hele tiden forvente fare og fjender, lød det fra Hans Henrik Knoop.
Øget trivsel er vejen frem. Hans Henrik Knoop sammenfattede trivselsforskningen, som tydeligt viser, at ”En sund sjæl i et sundt legeme” fortsat er et ideal for alle, og at ”man også må nyde, før man kan yde” – dvs. opleve udfordringer som meningsfulde, engagerende og generelt sundhedsfremmende – fordi man derved utvivlsomt bliver bedre til at klare dem. Insistér på trivsel! – i evidensbaseret loyalitet over for arbejdspladsen, din familie og dig selv – lød budskabet.
Hans Henrik Knoop påpegede gennem hele oplægget, at de virkelig gode oplevelser og præstationer typisk indebærer en kombination af at være nærværende, koncentreret, i ro og være inspireret, lærende og bevæget. Intet af det bedste i livet er kendetegnet ved at man løber fortravlet og distræt omkring, ligesom det generelt er ubehageligt at være gået i stå. Det er kombinationen af ro og bevægelse, der er nøglen.
Foto tekst ”Hans Henrik Knoop talte for 200 tilhørere i Cafeen på Køge Handelsskole”