Den halve million, som Greve Kommune modtager som kulturarvskommune fra Realdania, skal bruges til at kortlægge og formidle kulturarven langs kysten og strandvejsstrækningen mellem Hundige Havn og Mosede Havn for at indfri vækstpotentialet for strandvejsområdet til gavn for turisterne, borgerne og det lokale erhvervsliv.
Greves erhvervs- og turistchef Tina Charlotte Koeffoed sidder med i den styregruppe, der leder projektet i det næste halvandet år med start i vinteren 2016 og indtil udgangen af juni 2018. Hun er glad for og stolt over, at Greve Kommune har vundet Kulturstyrelsens og Realdanias titel som kulturarvskommune.
– Det er en blåstempling af, at vi har meget at byde på, selvom vi er en lille kommune. Vi har langs strandvejen en perlerække af bygninger og miljøer, som er værd at fremhæve, fx Villa Sitka i Hundige Parken, Villa Olsbæk i Olsbækken, Mosede Fort, Danmarks første og ældste campingplads fra 1926 og den gamle fiskerihavn Mosede Havn, fortæller Tina Charlotte Koeffoed.
Kulturarven og erhvervsudviklingen langs strandvejen skal spille sammen Et overordnet mål for projektet er at udarbejde en strategisk plan for strandvejsområdet og rydde op i det brogede og delvist forældede plangrundlag for hele strandvejsområdet langs den 8,5 kilometer lange kyst ved Køge Bugt og i miljøet langs strandvejen.
– Vi har et ambitiøst mål om at understøtte væksten og øge den lokale stolthed og identitet ved at bringe vores kulturarv i spil i Greves attraktive strandvejsområde og i den sammenhæng forny helhedsplanen for strandvejsområdet, så vi får skabt bedre rammer for erhvervslivets udvikling langs strandvejen, fortæller Tina Charlotte Koeffoed.
Borgernes involvering i planerne for kyst- og strandvejsstrækningen er værdifuld Projektet tager afsæt i et ideoplæg til en bevarelse og fornyelse af hele strandvejsområdet. Ideoplægget har været i offentlig høring i foråret 2015 og ligeledes drøftet til et borgermøde om strandvejens overordnede udtryk og anvendelse i fremtiden, herunder stiforbindelserne, skiltningen, samspillet mellem boliger og erhverv samt kulturarven og turismen. Greve Kommune er fortsat
interesseret i at få borgernes ideer i en involverende proces som input til fire nye lokalplaner for strandvejsområdet. Forslagene skal skrives ind i kommuneplanen for 2017.
– Vi vil tiltrække flere turister, hvad enten de kommer i bil, på cykel eller sejlende hertil. Et af de fokusområder, jeg ser frem til at arbejde videre med, er at skabe synergi mellem vores nyligt restaurerede museum Mosede Fort og hele det hyggelige havnemiljø i den gamle fiskerihavn Mosede Havn, der er ved at blive moderniseret. Her har vi et unikt miljø, som vi på en og samme tid skal bevare og forny, så vi får fortalt den spændende historie om fortiden og samtidig skabt mere liv og leben fx via kunst-, kultur- og musikevents og kulinariske oplevelser samt et bedre stisystem fra Karlslunde station til Mosede Fort, understreger Tina Charlotte Koeffoed og tilføjer, at der også er værdi i at få skabt et æstetisk mere harmonisk helhedsindtryk af butiksfacaderne langs strandvejen og arbejde på at skabe en omprofilering af vejen med en anden funktionalitet.
App skal bidrage til formidlingen af kulturarven Som en del af det nye projekt skal Greve Kommune have udviklet en App med QR-koder, så både borgere og turister i kommunen via deres mobiltelefon kan få adgang til de spændende kulturhistoriske seværdigheder i lokalområdet. Ligeledes skal den eksisterende App ’Oplev Greve’ udbygges, så den linker til udflugtsmål i nærmiljøet, der er interessante at aflægge besøg, fx Hedebostien eller Granhaugen ud til stranden for enden af Greve Centervej. Greves erhvervs- og turistchef ser i øvrigt gerne, at greveborgerne sammen med erhvervslivet går sammen om at stifte en forening til Greves forskønnelse.
Billedtekst: Greves erhvervs- og turistchef Tina Charlotte Koeffoed glæder sig over, at Realdania og Kulturstyrelsen har givet Greve en halv million til at sætte fokus på Greves kulturarvsminder i form af bevaringsværdige bygninger og interessante nærmiljøer samt udarbejde en helhedsplan for udviklingen af strandvejsområdet. Projektet skal tiltrække flere nye virksomheder, borgere og turister til Greve og hermed understøtte hele erhvervsudviklingen i lokalområdet.