Når Solrød Gymnasium 8. – 10. februar spiller teaterkoncerten White Noise er det med hospitalet som dramatisk omdrejningspunkt. Det har derfor været oplagt at samarbejde med Køge Sygehus.
”Vi er i gang med at skulle bygge et stort universitetshospital. Det er en proces som kræver at man formår at gå i dialog med de, der er medarbejdere og patienter nu og i fremtiden. Samarbejdet med Solrød Gymnasium er en måde at komme i dialog med vores kommende medarbejdere og brugere”, siger Helle Gaub som er vicedirektør på Køge sygehus.
Det er teaterkoncertens ene instruktør Amalie Hassing der for 2 år siden fik idéen om et hospital som dramatisk omdrejningspunkt: ”Hospitalet rummer i sig selv et stort drama, som jeg synes kunne være spændende at arbejde med”
Helle Gaub er enig: ”Ja, hospitalet er et meget følelsesladet sted. Du kommer ind og får taget dit tøj af og bliver lagt ned. Det er jo et kæmpe kontroltab. Samtidig er hospitaler noget alle har en holdning til. De fleste taler om lugten på hospitaler, selv om undersøgelser viser, at der faktisk ikke er en særlig lugt på hospitaler. Det er noget vores følelser bilder os ind”.
Kommunikationen til fælles
De følelser der er forbundet med hospitalsbesøg er i høj grad det, teaterkoncerten White Noise arbejder med. Flere af de medvirkende har erfaringer med hospitalsvæsnet og det har været en krævende proces for mange at arbejde med temaet.
”Vi arbejder med at kommunikere nogle følelser til publikum, som de kan genkende og derved føle sig mødt i forhold til det der er sjovt, alvorligt og måske svært” siger projektleder Mette Solgaard. ”På den måde tror jeg på, at man kan mødes som mennesker og ophæve ensomheden og skammen der måtte være relateret til hospitalsoplevelser”.
På samme måde arbejder man i hospitalsvæsnet med at kommunikere som et afgørende værktøj: ”Det er en afgørende ydelse i sundhedsvæsnet, at vi kommunikerer med vores patienter” siger Helle Gaub. ”Hvad er det vigtigste for den enkelte patient? Vi taler meget om patienten som partner. Kommunikation er en meget vigtig faktor.”
Innovation og kreativitet på dagsordenen
Mens der i gymnasieskoen de seneste år har været en særlig betoning af samfundsfag og naturvidenskab er de kreative fag blevet nedtonet, hvilket ærgrer Mette Solgaard:
”Hvis vi skal skabe noget nyt og udvikle vores samfund, er der brug for alle mulige måder at tænke og arbejde på. Der er i dén grad brug for kreative fag og projekter, der giver elever med innovative evner en idé om, hvad der skal til for, at en idé bliver til virkelighed. Det gælder både teaterforestillinger og på store hospitaler.”
Helle Gaub nikker: ”Ja. Vi skal også tænke nye måder at være sygehus på. De medarbejdere vi har brug for i fremtiden er medarbejdere, der kan tænke ”både og”. Vi er nødt til at have folk, der tænker både naturvidenskabeligt, kommunikativt og kreativt – ellers kan vi simpelthen ikke løfte opgaven.
Solrød Gymnasium har ry for hvert andet år at skabe musikforestillinger langt ud over det sædvanlige. Sidst arbejdede gymnasiet sammen med Solrød Produktionsskole, og denne gang er det altså Køge Sygehus. ”Jeg synes, det er afgørende at lære eleverne vigtigheden af at samarbejde med alle mulige typer mennesker, virksomheder og institutioner. Sammen med Køge Sygehus har vi skabt endnu en enestående forestilling”, afslutter Mette Solgaard glad.